Wit-Rusland in trek; Villa Bob Ultee te koop

Ondernemersnieuws vandaag: Nederlandse bedrijvigheid in Wit-Rusland neemt snel toe, filmmaker krijgt overheidssteun, villa Bob Ultee te koop en 6000 dollar per maand voor Facebook-stagiair.

1. Wit-Rusland in trek bij ondernemers

Ondernemers kijken met interesse naar de Wit-Russische markt. Dat signaleren Agentschap NL en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering. Het lagelonenland zou niet alleen in trek zijn als productiegebied maar ook als im- en exportmarkt. Werd er in 2010 vanuit Nederland nog voor 56,6 miljoen euro aan goederen verkocht aan Wit-Russen, in 2012 werd dat bedrag in de eerste helft van het jaar al overtroffen: 73,2 miljoen euro. Vice versa verwachten de overheidsorganisaties dat Nederland in 2013 voor 300 miljoen euro aan Wit-Russische goederen invoert. Dat Wit-Rusland een dictatuur vormt, wordt wel als probleem ervaren: een visum verkrijgen is lastig, en ondernemers zeggen op te moeten passen voor sancties van de EU.

2. 400 miljoen euro voor topsectoren in 2013

De negen topsectoren die kabinet Rutte I heeft aangewezen, kunnen onder Rutte II volgend jaar 400 miljoen euro investeren in onderzoek. Dat meldt minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan het overleg dat hij vandaag met de Kamer heeft over ondernemen. 319 miljoen euro is afkomstig van 1500 bedrijven, 83 miljoen euro komt van het kabinet. Het geld komt vooral ten goede aan onderzoek in de sectoren high-tech (110 miljoen), water (45 miljoen) en chemie (43 miljoen). Kamp vindt het een goede zaak dat de investeringen niet alleen bedoeld zijn voor 'onderzoeken die dicht bij de markt staan, maar ook aan fundamenteel en onafhankelijk onderzoek, uitgevoerd door universiteiten.' Voor 2014 maakt Rutte II maximaal 110 miljoen euro over voor onderzoek in de negen topsectoren. Of de oppositie tevreden met Kamp is, valt nog te bezien: eerder bleek dat de agrofoodsector in 2013 minder groeigeld krijgt dan was voorzien, terwijl er bij ondernemers onvrede heerst over dat de overheid alleen geld bijlegt als bedrijven een financiële bijdrage aan onderzoekinstellingen geven.

3. D66 wil orgaan dat waakt over belofte lastenverlichting

D66 wil dat Actal, een orgaan dat adviseert over lastenverlichting, een wettelijke status als overheidswaakhond krijgt. Het kabinet heeft ondernemers beloofd de administratieve lastendruk de komende jaren met 2,5 miljard euro te verlagen en Actal zou daarop moeten toezien. ''We willen een wettelijke regeldrukwaakhond die deze belofte kan bewaken, ook lokaal. En die er voor zorgt dat ondernemers als motor van de economie dus echt de beloofde ruimte krijgen te groeien in plaats van vast te lopen in een woud van regels dat er op papier niet meer is, maar in de praktijk wel.''

4. Crisis dupeert vooral de dienstensector

Volgens onderzoek van de Volkskrant sloeg de crisis de afgelopen vijf jaar het hardst toe in de dienstverlening. In de sector gaan vergeleken met 2007 bijna tweeënhalf keer zo veel bedrijven failliet. De malaise is het grootst in de kinderopvang, maar ook het transport, de grafische sector en de detailhandel zijn zwaar getroffen. Een sector die enigszins ontzien werd, is de horeca. Schoonmaak- en beveiligingsbedrijven gaan zelfs fors minder vaak failliet dan vijf jaar geleden. De krant keek ook naar de regio's waar de klappen vielen en concludeert dat de meeste bedrijven over de kop gingen in Alkmaar, Emmen en Enschede. In Utrecht en Amsterdam komen bijna evenveel faillissementen voor als in 2007, terwijl in Den Haag, Delft en Leiden het aantal bedrijven dat de deuren moest sluiten zelfs iets terugliep. Dat komt omdat daar bovengemiddeld veel bedrijven de overheid als klant hebben.

5. Kamermeerderheid voor stimulering van filmindustrie

Een kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66 wil een actieplan dat Nederland aantrekkelijker maakt voor de filmindustrie. Het plan moet vorm krijgen tijdens een nationale top voor filmmakers, acteurs, bioscoopexploitanten en het Filmfonds. Een van de oplossingen die al aangedragen wordt, is een gunstiger fiscaal klimaat. ''Steeds meer landen hebben gunstige fiscale regelingen. Een gelijke kans hebben we nu niet'', vindt D'66. ''Daardoor lopen we veel mis: niet alleen de film wordt in het buitenland gemaakt, ook wordt daar veel geld uitgegeven aan bijvoorbeeld catering en vervoer.''

6. Villa Bob Ultee voor 2,9 miljoen euro te koop

De villa van gevallen ondernemer Bob Ultee staat sindskort te koop voor 2,9 miljoen euro, zo zag Quote. Dat bedrag is voor de voormalig eigenaar van Sabon bij lange niet voldoende om z'n schulden af te betalen. Sinds Ultee er dit jaar niet in slaagde om de overname van Apple-reseller iCentre te bekostigen, is hij in totaal ruim 22 miljoen verschuldigd. SNS Bank heeft als eerste beslag laten leggen op de Bredase villa en eist 3,5 miljoen euro. Dan pas komt Antea Participaties, eigenaar van iCentre, aan de beurt met een claim van 17,5 miljoen euro. Ook de ceo, cfo en de commercieel directeur van iCentre verlangen nog geld. Rond Ultee, die in juni nog zei dat hij SNS voor de rechter wilde slepen, blijft het intussen stil. Alleen Antea-directeur Robert de Boeck zag in september 'een deel' van zijn claim terug: "Ja, Bob heeft 17 euro 50 betaald. Humor kun je de man niet ontzeggen."

7. En dan dit:
Maandelijks $6000 voor Facebook-stagiair, maand strand voor Expensify-werknemer

We weten dat de strijd om goede werknemers in Silicon Valley veel heftiger is. Zo schreven we al over de arbeidsvoorwaarden bij Facebook (scroll naar het onderste item). Maar het bedrijf blijft je verbazen. Mercury News schrijft dat het maandelijks loon van stagiairs ergens tussen de 5600 en 6300 dollar ligt. Maar niet alleen Mark Zuckerberg legt werknemers in de watten: zo vertelt BusinessInsider over het beleid van Expensify-ceo David Barrett. Hij gaat nu voor het tweede achtereenvolgende jaar een maand lang met zijn bedrijf naar een tropische Aziatische bestemming, om de geest frisser te maken. Van werknemers verwacht hij ondertussen wel dat ze hun dagelijkse taken blijven uitvoeren. Best moeilijk, als je de paradijselijke uitzichten van Viëtnam of Thailand voor je ziet.

Tot zover de Sprout update van 17 december. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Dit nieuws op je iPhone of iPad? Download NLinBusiness en krijg het beste van MT, Sprout, Adformatie, Tijdschrift voor Marketing en IEX.nl.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!