Onderzoek: meeste ondernemers vertrouwen leveranciers op hun blauwe ogen

Meeste ondernemers vertrouwen leveranciers op hun blauwe ogen

Vertrouwen is goed, controle is beter luidt het aloude Nederlandse gezegde. Daar denken de meeste Sprout-ondernemers echter anders over. Zij reageren op de stelling: ‘ik vertrouw mijn leverancier op zijn blauwe ogen.’

Verreweg de meeste Sprout-ondernemers zeggen te ondernemen op basis van goed vertrouwen. Ze kijken hun leverancier eerst diep in de ogen voordat ze besluiten zaken te doen. Een deel zet uiteindelijk nog wel een paar afspraken op papier, maar het gevoel bepaalt of ze al dan niet in zee gaan met een leverancier.

Vertrouwen met contract

“Vertrouwen is wel belangrijker dan detailvastlegging”, zegt Victor van MetaCaffè bijvoorbeeld. En ook Patrick van Keytoe legt weliswaar zaken vast voor als het misloopt, maar “vertrouwen vormt wel de basis van een zakenrelatie.” Koen Brands van Qintec vertrouwt in eerste instantie ook op de blauwe ogen. “Al jaren gaat alles grotendeels mondeling met leveranciers en opdrachtgevers.” Het is echter niet zo dat hij helemaal niets op papier zet. “Ik probeer veel over de mail vast te leggen in een soort van verslagje.”

Liever naïef

Toch zijn verreweg de meeste Sprout-ondernemers niet bezig met contracten en afspraken zwart op wit zetten. Zij vinden een vertrouwensband het allerbelangrijkste binnen zakendoen. “Beter af en toe te naïef dan continu wantrouwend”, schrijft startend ondernemer Bob Lantman.

Je zou in dit geval nog kunnen denken dat wijsheid met de jaren komt, maar ook ondernemers die al jaren in het vak zitten denken zo. “Ik vertrouw mijn leveranciers op hun blauwe ogen. Meestal komt het goed, soms niet. Maar zonder vertrouwen ben je nergens”, zegt Michael Roodveldt van Roodveldt Handelsonderneming.

Tot in detail vastleggen

Ruim een kwart beoordeelt de leverancier echter niet op zijn ogen, maar focust op de lettertjes op papier. “Ik leg afspraken tot in detail vast, dat voorkomt problemen achteraf”, reageert een ondernemer die anoniem wil blijven.

Zij controleert niet alleen de contracten voor ze iets ondertekent, ook de facturen onderwerpt ze aan een grondige inspectie, tot aan de KvK- en btw-nummers aan toe. En zo’n scherp oog blijkt geen overbodige luxe: “Ongelooflijk bij hoeveel leveranciers daar verkeerde info staat.”

Verplicht contract

Overigens merken sommige ondernemers op dat ze wel goed van vertrouwen willen zijn, maar dat de wet daarvoor roet in het eten gooit. Zo zegt Sabine Verbeek van Buro Flamingo: “Ik ben goed van vertrouwen, maar met de nieuwe wet DBA (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie, die momenteel op losse schroeven staat red.) is het juist de opdrachtgever die zaken vast wil leggen voor de Belastingdienst.”

Lees ook: Onderzoek: hoeveel heeft een onbetaalde factuur jou gekost?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!