Zo herken je een miljonair

Audi

Miljonairs in Nederland

Bijna 80 procent van de miljonairs is ondernemer, blijkt uit cijfers die het CBS opdiepte in opdracht van zakenbank Van Lanschot. Die miljonairs zijn gemiddeld gezonder dan hun armere landgenoten. 

Nederland telde op 1 januari 2017 115.000 miljonairshuishoudens, bericht het CBS vandaag. Dat zijn er duizend meer dan het jaar ervoor (gerekend naar het prijsniveau van 2017). Die huishoudens hadden gemiddeld ruim 3 miljoen euro vermogen; 55 keer zo veel als niet-miljonairs. Het besteedbaar jaarinkomen van miljonairshuishoudens is drie keer zo hoog. 

Het gaat hier om huishoudens met een vermogen van 1 miljoen euro of meer, exclusief woning(en). Rond 60 procent van de miljonairs heeft een vermogen van 1 tot 2 miljoen euro, 10 procent heeft 5 miljoen euro of meer. De helft van het totale bezit van miljonairs bestaat uit aanmerkelijk belang en ondernemingsvermogen. Miljonairs zijn meestal oudere, witte mannen, zoals CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen guitig aanstipt in bovenstaande video. 

Inkomen

Het besteedbaar jaarinkomen van miljonairs is met bijna gemiddeld 117.000 euro drie keer zo hoog als de 40.000 euro van niet-miljonairs. Voor bijna de helft van de miljonairs is de eigen onderneming de voornaamste bron van inkomsten. Voor een kwart van de miljonairs komen de voornaamste inkomsten uit pensioen, voor 15 procent uit loon als werknemer en voor 13 procent uit inkomen uit vermogen, zoals ontvangen rente, dividend en opbrengsten uit onroerend goed. 

Miljonairshuishoudens met loon als werknemer of inkomen uit vermogen hebben gemiddeld het hoogste inkomen (131.000 euro). Miljonairs met inkomen uit eigen onderneming komen uit op gemiddeld 115.000 euro en miljonairs die met pensioen zijn hebben het laagste inkomen (108.000 euro).

Gezonder

Miljonairs zijn gemiddeld gezonder, gelukkiger en tevredener dan niet-miljonairs. Zo ervaart 85 procent van de volwassenen in miljonairshuishoudens zijn gezondheid als goed of zeer goed, tegen 77 procent van de niet-miljonairs. Bij ouderen is dit verschil groter: 81 procent van de miljonairs van 50 jaar of ouder schat de eigen gezondheid positief in, vergeleken met 67 procent van de niet-miljonairs.

Miljonairs roken minder vaak (14 procent) en hebben minder vaak ernstig overgewicht (7 procent) dan niet-miljonairs (respectievelijk 25 en 13 procent). Van de miljonairs geeft 94 procent zichzelf een 7 of hoger in de beoordeling van hun eigen geluk, 1 procent geeft zijn leven een ruime onvoldoende (een 4 of minder) en is ongelukkig. Van de niet-miljonairs is 88 procent gelukkig en ruim 2 procent ongelukkig. Gemiddeld scoren miljonairs 8,1 op ‘geluk’, niet-miljonairs 7,7.

Miljonairs zijn – je raadt het niet – vooral tevredener over hun financiële situatie en maken zich minder zorgen over hun financiële toekomst.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl