Zo lees je sneller

Hetzelfde artikel, contract of ondernemersplan in minder dan de helft van de tijd? Sneller lezen is voor iedere ondernemer weggelegd.

Wil je harder lopen? Je haalt de trimschoenen uit de kast. Hunkerend naar een bredere torso? Dan pak je de dumbells. Wie zich graag sneller een weg baant door teksten, traint zijn ogen. Inderdaad, zo simpel is het. Mark Tigchelaar, die in 2008 in de Sprout 25 onder de 25 stond, is geheugentrainer en expert op het gebied van snellezen. Enkele weken na het behalen van de havo werd duidelijk waarom het lezen van boeken hem altijd zo moeilijk afging. Dyslexie, zo luidde de officiële diagnose. Inmiddels is Tigchelaar 25 en leest hij bijna 1.000 woorden per minuut. De gemiddelde leessnelheid ligt op 200 tot 250 woorden. Daar zit dus behoorlijk wat rek in. Het wereldrecord staat zelfs op 3850 woorden per minuut, gevestigd door ene Sean Adam.

Weinig extra inspanning

Oké, Tigchelaar heeft dan wel zijn eigen bureau, schreef drie boeken over geheugentraining en snellezen en geeft elk jaar honderden trainingen aan managers, studenten en ondernemers. Een expert dus. Toch kunt ook je je leessnelheid van de tweede naar de vierde versnelling opvoeren. “Een van de meest gehoorde misverstanden over snellezen is dat je teksten gewoon sneller leest. Dat is dus niet het geval. Uit metingen blijkt dat er weinig verschil is qua inspanningen met gewoon lezen en de technieken die ik in de trainingen gebruik. Je leest sneller dan normaal, omdat je oogspieren getraind worden en je de oogspieren tijdens het lezen begeleidt.”

Oogspieren trainen

Hoe werkt het dan precies? Tigchelaar legt uit: “Simpel gezegd zijn er zes spieren in de ogen die de beweging coördineren en er dus voor zorgen dat je ogen van links naar rechts gaan. Je kunt deze oogspieren trainen. Pak thuis een pen in je hand. Strek je arm recht vooruit en beweeg de pen van links naar rechts. Volg met je ogen het topje van de pen. Dat ziet er natuurlijk een beetje vreemd uit. Ik raad het mensen dan ook niet aan om dit achter je bureau op kantoor te doen. Wie het alleen bij deze oefening zou laten, merkt niet meteen een enorm verschil in zijn leessnelheid. Het is dan ook maar een onderdeel van de training.”

Pak een pen

Stap 2 in het snellees-proces is tevens de allerbelangrijkste: het begeleiden van de oogspieren. Heel simpel, door met een vinger of pen elk woord te volgen. Iets wat de meeste kinderen al doen van nature, maar wat ons wordt afgeleerd in groep 5 en 6 van de basisschool. “Als je de pen weglaat, dan springen de ogen weer terug naar woorden die ze net hebben gelezen. Dat gaat zo snel dat je het zelf niet merkt, maar vertraagt het lezen enorm. En dat willen we nou juist voorkomen. Het is ook helemaal niet nodig om de tekst beter te begrijpen. In het begin is zo’n pen onder de regel enorm wennen en ben je geneigd om snel weer de oude gewoonte op te pakken. Maar je moet er even doorheen. Echt, na een uurtje went het al. We zien in de trainingen dat ruim 70 procent van de cursisten zijn of haar eigen leessnelheid verdubbelt.

Afleiding

Meer regels tekst in dezelfde tijd. Weet je naderhand dan eigenlijk nog wel wat je gelezen hebt? Het klinkt allicht paradoxaal, maar… ja, stukken beter zelfs. Een fascinerend verschijnsel, noemt Tigchelaar het zelf. “Je gemiddelde leessnelheid ligt rond de 200 tot 250 woorden per minuut. De gemiddelde denksnelheid ligt tussen 800 en 1400 woorden per minuut. Daardoor heb je tijdens het lezen ontzettend veel tijd over om aan andere dingen te denken. Dat is voor veel mensen waarschijnlijk ook erg herkenbaar. Oh, ik moet hem nog even bellen. Oh, ik moet dat nog even doen. Oh, hoe zou het met haar gaan? Halverwege de pagina vraag je jezelf af wat je nou eigenlijk gelezen hebt. Des te meer woorden per minuut je in je opneemt, des te minder tijd heb je over om aan andere dingen te denken. Je bent met andere woorden geconcentreerder en neemt de informatie beter in je op. Klinkt logisch toch?

Lees ook

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!