Zoom: Slipjesgodin Annelies Nuy

Annelies Nuy (32)

Bedrijf Der Kommissar

Opgericht 2004

Wat lingerie

Ambitie ‘Der Kommissar tot synoniem van verfijnde vrouwelijke fantasie maken'

Ontwerpster Annelies Nuy komt net terug uit China en lijkt de tomeloze energie van de nieuwe economische wereldmacht in haar ogen te hebben gevangen. Nuy, eigenaar en hoofdontwerper van het Nederlandse lingeriemerk Der Kommissar, was twee weken op werkbezoek in Hongkong en Shanghai. "Ik ben letterlijk van de ene boetiek naar de andere gevlogen. Kijken naar geschikte shoppingmalls en boetiekjes, kaartjes van contactpersonen scoren en dan maar bellen en mailen", aldus Nuy, die zo ook door Londen en diverse andere Europese hoofdsteden raasde.

 

Al tijdens haar modeopleiding aan de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunst keek Nuy stiekem over de landsgrenzen. Als afstudeeropdracht produceerde ze in 1997 een driedimensionale website waarop high fashion Nederlandse mode besteld kon worden. "Daarmee was ik helaas wat vooruit op mijn tijd", lacht ze nu. "Voor mijn subsidieaanvraag bij het Fonds voor de Beeldende Kunsten moest ik de website, die al in de lucht was, op dia aanleveren. Hoe grappig is dat? We hadden uiteindelijk een handvol klanten uit New York en Tokio, maar voor de rest bleef het vrij stil."

 

Na adviseurschappen bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en de Haagse Kunstacademie richtte Nuy eind 2004 Der Kommissar op. Eerst deed ze alleen accessoires, maar al snel ook volledige lingeriesetjes. Ze wist haar ontwerpen bij een aantal trendy winkels te plaatsen, waarna het merk direct door stylistes werd opgepikt en verwerkt in fotoshoots. Via een agente van het Duitse merk Blush belandde Der Kommissar ook op de Duitse markt. De grote doorbraak kwam in 2007, met een show op de befaamde Salon International de la Lingerie, vakbeurs voor lingerieontwerpers in Parijs. "Dat ging ontzettend goed", herinnert de Amsterdamse ontwerpster zich.

 

"Dankzij een vernieuwende serie ontwerpen met bont, die we speciaal voor die beurs hadden gemaakt, werden we zelfs uitgenodigd om mee te lopen in de Ultra Lingerie Fashion Show, de meest spraakmakende show van de Salon." Een enorme batterij aan fotografen zorgde ervoor dat Der Kommissar invloedrijke lingerievakbladen als de Italiaanse Linea Intima haalde. Hét breekijzer voor de verovering van Europa, en tevens het begin van een aantal nieuwe uitdagingen. "In Spanje, waar onze lingerie nu ook doorbreekt, zijn de vrouwen over het algemeen wat ranker en de borsten wat spitser dan in Duitsland, Zweden en Nederland", vertelt Nuy. "In Engeland zijn de ruggen weer breder en de borsten kleiner. En bij Aziatische vrouwen staan ze weer wat verder uit elkaar. Dat betekent dus elke keer terug naar de tekentafel. De verhoudingen van onze lingerie luisteren erg nauw."

 

Dat geldt ook voor verhoudingen met buitenlandse partners, weet Nuy inmiddels. "Mijn Belgische importeur heeft me geholpen met zijn netwerk, en ik heb inmiddels een goede adviseur die al jaren in de modewereld werkt. Maar vervolgens moet je toch aftasten", vertelt ze. "Er hoort een verhaal bij mijn lingerie, en het is ontzettend belangrijk dat mijn partners dat begrijpen. Als je zo'n bh'tje gewoon kaal op het schap legt, mis je het verhaal. Het gaat om de fantasie waarmee je een prachtig stukje lingerie tot leven kan brengen."

 

Door Arnoud Groot

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!