Zynga wankelt; banken falen bij techstarters

Ondernemersnieuws vandaag: zijn gamesmakers de volgende slachtoffers van de crisis? Banken falen bij starters en Amerikanen willen fuseren met Endemol. 

1. Ook crisis in gameswereld?

De maker van internetspelletjes Zynga heeft de verwachting voor 2012 teruggeschroefd. Dat maakte het bedrijf, bekend van games als FarmVille en CityVille, vrijdag bekend.

Zynga erkende dat het moeite heeft om de vlucht van gebruikers uit de spelletjes, ooit een sterke aanjager van de omzet, tegen te gaan. Daarnaast moest het bedrijf flink afschrijven op een overname.

De onderneming voorziet nu een bedrijfsresultaat (ebitda) in 2012 van 147 miljoen dollar tot 162 miljoen dollar, tegen een eerdere verwachting van 180 miljoen dollar tot 250 miljoen dollar. Marktvorsers maken zich inmiddels al op voor een ontslagronde bij het bedrijf. ,,Ze hebben meer dan 3000 mensen in dienst. Bij het niveau van de resultaten die ze genereren gaan we massale ontslagen tegemoet'', aldus een analist.

2. ‘Banken falen bij ondersteuning techstarters’

Het onderbuikgevoel is benoemd: Een groot deel van de Europese startende ondernemers binnen de technologiesector voelt zich te weinig gesteund door bankiers en de financiële sector. Dat blijkt uit een peiling van Startupbootcamp onder 115 tech-starters, mentoren en investeerders.

Europa blijft in vergelijking met de Verenigde Staten vooral achter als het gaat om het beschikbaar stellen van groeikapitaal en exit-mogelijkheden via beursnoteringen of overnames. Wel scoort Europa goed op het gebied van middelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van technologiebedrijven, zoals infrastructuur en onderwijs. Volgens de deelnemers aan het onderzoek zijn een goede (internet)communicatie-infrastructuur, een gezond investeringsklimaat en het onderwijsniveau de drie voornaamste factoren voor een startup.
De Verenigde Staten bieden het beste fiscale klimaat voor startende bedrijven, zo vindt 62 procent. Europa doet het beter als het aankomt op betaalbare woon- en werkruimte, fysieke infrastructuur en overheidsondersteuning.
Eerder dit jaar bleek uit onderzoek in opdracht van AgentschapNL al dat de economische tegenwind de groei van techstartups belemmert en dat ondernemers nog maar weinig geloof in het bancaire systeem hebben.

3. Europa door het vuur voor Spanje

De eurozone overweegt Spanje te helpen door investeerders in Spaanse staatsobligaties garanties aan te bieden. Op die manier houdt Spanje zelf toegang tot de kapitaalmarkt en wordt het Europese noodfonds niet meteen leeg getrokken, een belangrijk voordeel voor de Europese belastingbetaler. Volgens diplomaten kost deze opzet ongeveer €50 miljard voor een periode van een jaar, maar dan kan Spanje wel zelf haar hele eigen financieringsbehoefte dekken. De ECB kan de operatie ondersteunen door in de secundaire markt Spaans staatspapier op te kopen.

Als de nieuwe opzet lukt, worden er in één klap twee belangrijke doelen binnengehaald. Spanje kan worden gered zonder dat het Europese noodfonds van €500 miljard wordt leeggezogen en er treedt geen verdere besmetting richting Italië op.

4. Cupertino vlagt voor Jobs

Morgen hangt de vlag halfstok in Cupertino. Dan is het een jaar geleden dat Steve Jobs overleed. Jobs groeide op in het stadje in Silicon Valley, en burgemeester Mark Santoro wil de techondernemer zo eren. 
“Steve groeide hier op, en ging hier naar school. Toen zijn onderneming en zijn visie groeiden, realiseerde onze gemeenschap ook dat we van de wereld een betere plaats konden maken”, aldus Santoro, die overigens ook bij Apple werkte. 

5. 'Eigenaar American Idol wil fuseren met Endemol'

Als de investeringsmaatschappij Apollo Global Management haar zin krijgt, zitten de televisieprogramma's 'American Idol' en 'Big Brother' binnenkort onder een dak. Apollo, het moederbedrijf van 'AmericanIdol'-eigenaar Core Media, heeft een fusie van Core Media met het Nederlandse productiebedrijf Endemol voor ogen.
Dat meldt The Wall Street Journal vrijdag op basis van ingewijden. De private equityfirma Apollo bezit nu circa 30 procent van Endemol. Afhankelijk van de waarde van Core, zou Apollo de baas kunnen worden van de gefuseerde bedrijven. Gesprekken over een samengaan zouden zich in een zeer vroeg stadium bevinden.
Of de fusie daadwerkelijk doorgaat, is overigens nog maar de vraag. Volgens insiders is John de Mol, mede-oprichter van Endemol, geen voorstander van het plan. De Mol heeft nog een belang in Endemol en zou Apollo en andere partijen juist uit willen kopen om weer volledig eigenaar van het productiehuis te worden.

6. En dan nog dit

Vanaf deze week recenseert Prime Ventures elke Startup van de Week op Sprout. Alexander Ribbink heeft het spits afgebeten, door feedback te geven aan Bottlenose.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!