Zzp'ers maken te veel beginnersfouten

De eerste twee jaar als zelfstandige zijn het moeilijkst. Dan is er de meeste behoefte aan duidelijke, overzichtelijke informatie, ziet Arjan Dasselaar. De journalist en ondernemer is auteur van het Handboek voor de zzp'er. Sprout verloot vijf exemplaren!

Arjan, zzp'er... Dat is zo'n vaag begrip. Wat betekent het volgens jou?

"Inderdaad, eigenlijk bestaat het begrip niet eens, althans niet voor de Belastingdienst. Er is ook niet één soort zzp'er. Ik maak het onderscheid tussen mensen die weliswaar ondernemer zijn, maar zich niet zo voelen. Dat zijn de mensen die wel zelfstandig móeten zijn, omdat er te weinig vaste banen zijn in hun beroepsgroep. Daarnaast heb je de mensen die als zzp'er werken omdat ze meer vrijheid willen dan ze als werknemer ooit zouden krijgen. De definitie van zzp'er is te vergelijken met die Amerikaanse rechter die moest bepalen wat het begrip porno behelst. Hij zei 'ik kan er geen definitie van geven, maar ik herken het als ik het zie'. Dat heb ik nou met zzp'ers."

 

In hoeverre is de zzp'er niet gewoon een zelfstandig ondernemer?

"Een zzp'er is een zelfstandig ondernemer. Maar, wie zich zzp‘er noemt, heeft een bescheiden groeiambitie. Die wil absoluut in zijn eentje blijven werken. Want met twintig man personeel onder je verlies je je vrijheid, je wordt dan een manager. Wie zich zzp'er noemt, heeft daar helemaal geen trek in."

 

Waarom heb je dit boek geschreven?

"Steeds meer mensen beginnen voor zichzelf. Ik merkte dat ik, op basis van de fouten die ik zelf in het begin maakte, steeds meer mensen advies gaf over zelfstandig ondernemen. Als je kunt leren van andermans fouten hoef je die zelf niet meer te maken. En nergens vond ik een toegankelijk geschreven boek voor zzp'ers."

 

Op internet is toch een hoop informatie te vinden?

"Nou, er zit veel kaf tussen al het het koren. Heel veel informatie is onjuist of spreekt elkaar tegen. Als je net bent begonnen, kun je onmogelijk inschatten welk advies juist is en welk niet. Op basis van adviezen op fora doen mensen bijvoorbeeld dingen met de btw die helemaal niet mogen. Ook de officiële kanalen laten het afweten. De Belastingdienst geeft allereerst niet alle benodigde informatie, ondernemen bestaat uit meer dan alleen een fiscale component. Wat ze wel hebben is heel erg versnipperd weergegeven."

 

Noem eens een veelgemaakte fout van zzp'ers?

"Ik vond het zelf lastig om op een speelse manier met debiteuren om te gaan. Veel zzp'ers komen uit een CAO-omgeving. Als je daar een recht hebt ga je op je strepen staan. Bij zzp'ers zijn je debiteuren ook je opdrachtgevers. Natuurlijk moet je je geld krijgen, maar je wilt ook die vervolgopdracht binnenhalen. De balans vinden tussen je recht eisen en je opdrachtgever te vriend houden, is in het begin erg lastig. Mijn boek is dan ook gericht op zzp'ers in hun eerste twee jaar."

 

Sommige politici menen dat er niet te veel zzp'ers moeten zijn. Hoe kijk jij daar tegenaan?

"Zelfstandigheid is goed, in eerste plaats voor de zzp'er zelf. Die ziet meer bedrijven, waardoor hij beter verbanden kan leggen. Een probleem bij de ene opdrachtgever is soms al eerder opgelost bij een ander. Een zzp'er kan dan direct een pasklare oplossing bieden. Opdrachtgevers profiteren van die verruimde blik die de zzp'er heeft ten opzichte van een werknemer in vaste dienst. Daarnaast is er een maatschappelijk belang: de zzp'er lost een probleem op - het vastgeroeste ontslagrecht - wat de regering nalaat. Of eigenlijk: dankzij de opkomst van zzp'ers wordt dat probleem steeds kleiner."

 

Het zijn vooral wat meer ervaren mensen die aan de slag gaan als zzp'er. Zou je jongeren aanraden om zelfstandig te gaan werken?

"Als je zelfstandig gaat omdat de arbeidsmarkt je daar toe dwingt, maakt je leeftijd niets uit. Maar wie zelfstandigheid als positieve keuze kiest, dus omwille van de vrijheid, heeft baat bij enige bagage. Als je eerst een tijd als werknemer gewerkt hebt, kun je beter zien wat er mist en anders kan in een branche."

 

Is er een moment waarop je zou adviseren de vrijheid op te geven?

"Een zzp'er is een echte ondernemer, want beide moeten verantwoord met hun geld omgaan. Mijn belangrijkste advies is dan ook om goed te sparen. Als je na een paar jaar niet voldoende buffer hebt opgebouwd om een tijd zonder opdrachten te kunnen leven, moet je weer snel terug in loondienst."

 

Winnen!

Sprout mag vijf exemplaren van Handboek voor de zzp´er weggeven. Hebben? Stuur dan een mail naar redactie@sprout.nl onder vermelding van ‘Handboek voor de zzp'er'. Vermeld in de mail uw naam en adres en uw (eenmans)onderneming.

Het aantal reacties op onze weggeefactie was overweldigend. Uit de bijna vierhonderd mailtjes kozen we de volgende winnaars:

  • Aicha Ouazza van Timmerbedrijf Amarki (Amsterdam)
  • F. van Hoefen van Femtech - Technieklessen voor vrouwen (Amsterdam)
  • Frank van Flexcited (Haarlem)
  • Paul van Dijk van CirkelSoft (Bodegraven)
  • R. van der Heide uit Heemskerk

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!