Zzp'ers regelen eigen AOV

Een groep zelfstandige ondernemers vond de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te duur en besloot zelf een fonds op te richten. 37 ondernemers spelen samen zelf voor verzekeraar en verzekerden.

Het Broodfonds, zo heet het initiatief van Lars Tempelman en Marieke van Ouwerkerk. Het fonds is goed vergelijkbaar met een echte AOV: alle deelnemers storten maandelijks een bedrag. Wanneer iemand ziek wordt geldt een eigen risicoperiode van twee weken, waarna een commissie van drie man bepaalt of er kan worden uitgekeerd.

 

In 2007 kreeg een van de deelnemers negen maanden lang een burnout. In die periode kon hij op het fonds rekenen om zijn inkomen aan te vullen. Het fonds keert maximaal twee jaren uit, aldus de Telegraaf.

 

De deelnemers kunnen kiezen uit een maandtarief van 33,75, 45,00 of 67,50 euro. Bij ziekte levert hen dat respectievelijk 750, 1.000 of 1.500 euro per maand op. Daarnaast betaald men 7,50 euro aan administratiekosten.

 

Volgens Ouwerkerk kan het fonds uitgroeien tot vijftig deelnemers. "Als het er meer worden, zouden we het kunnen opsplitsen."