Drie voorbeelden van succesvolle rebranding

Het herpositioneren van een merk (rebranding) is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk om af en toe je imago op te poetsen -  voor je het weet ben je je publiek kwijt (neem een V&D). Maar hoe overtuig je een doelgroep van je nieuwe imago? Door middel van creatieve marketing en pr is dit deze 3 bedrijven goed gelukt, schrijft Sprout-expert Leonne van de Ven.

1. Teva: Ken je influencers en zet ze in

Eerst: Lange tijd was Teva er voor avontuurlijke wandelaars waarbij ‘praktisch’ schoenen-eis nummer één was. De modebewuste jongere werd over het algemeen liever níet op deze gezondheidssandaal gezien.

Toen: Tijd voor een rebranding. Een van de strategieën die Teva toepaste was het inzetten van influencers. Onder het motto ‘festivals zijn het nieuwe outdoor’, stuurden zij meerdere hippe en populaire Instagrammers een paar Teva’s op met de vraag of ze deze wilden dragen op bekende festivals zoals Coachella en Glastonbury. Doordat deze social influencers werden gespot met de nieuwste Teva’s aan, en hiervan meerdere foto’s op Instagram verschenen met de hashtag #TevaUpgrade, werd de sandaal in een heel ander daglicht gezien.

Nu: In 2013 maakte Teva een omzet van 116 miljoen, en in 2014 was dit al bijna 127 miljoen. De cijfers van 2015 zijn nog niet bekend maar we voorzien een verder stijgende lijn.

 

 

 

 

 

 

 

2. Hunkemöller: profileer je merk zoals je wilt dat de doelgroep je ziet

Eerst: Het lingeriemerk Hunkemöller heeft in Nederland een tijd lang vastgezeten aan het imago ‘degelijk’. Het werd gezien als een ietwat stoffig merk, niet per definitie de plek waar de jongere meiden hun ondergoed wilden kopen, terwijl Hunkemöller juist deze doelgroep graag wilde bereiken.

x

Toen: Om een jongere uitstraling te krijgen en om meer als ‘high-end’ fashion merk te worden gezien, heeft Hunkemöller een grondige rebranding ondergaan. Onder leiding van de nieuwe CEO, de Britse Philip Mountford, is Hunkemöller fashion shows gaan doen op de Amsterdam International Fashion Week. Een slimme zet, want door hier aanwezig te zijn zegt Hunkemöller eigenlijk: ‘wij horen ook in deze wereld thuis’.

Naast een samenwerking met Sylvie Meis, is het lingeriemerk zich ook gaan focussen op de winkelbeleving. Dit betekent onder andere dat je je bh dus niet meer in een plastic tasje mee krijgt, maar mooi verpakt in tissuepapier in een zachtroze Victoria Secret-achtig tasje.

Nu: Ondanks een nettoverlies van 2,6 miljoen euro in 2014, ligt er op dit moment een Amerikaanse investeerder op de loer om het populaire lingeriemerk over te nemen. Wat mij betreft is de rebranding succesvol geweest. Ik zie Hunkemöller niet meer als degelijk en saai, maar als sexy en sophisticated. En dat is alles wat Philip Mountford wilde.

3. McDonalds: Luister naar wat mensen zeggen over jouw merk en reageer hierop met producten of diensten die het tegendeel bewijzen.

Eerst: De afgelopen jaren heeft de fastfood keten McDonalds meerdere malen onder vuur gelegen. Als grote boosdoener wordt McDonalds praktisch verantwoordelijk gehouden voor de gehele obese Amerikaanse bevolking. En dan was er nog de documentaire Super Size Me, die ook behoorlijk wat kolen op dit vuur heeft gegooid.

Toen: Sindsdien heeft het restaurant geprobeerd om zich te rebranden als meer gezondheidsbewust. Er werd een grotere keus in salades aangeboden en andere gezonde opties kwamen op het menu, zoals worteltjes of snoeptomaatjes bij de Happy Meals. Op de website stelt het bedrijf dat in 2014 30% meer fruit, groenten, magere zuivel en meergranen producten beschikbaar waren in de restaurants ten opzichte van 2012. Naast de reclames waarin we jonge koppels en blije gezinnen zien genieten van hun McDonalds maaltijden, heeft de fastfood keten de kleur groen in hun restaurants aangebracht.

Nu: Ondanks alle kritiek, heeft McDonalds nog steeds het hoogste aantal klanten van alle Amerikaanse fastfood restaurants. Daarnaast laat onderzoek zien dat van alle mensen die zin hebben in fast food en overwegen naar een restaurant te gaan, McDonalds op nummer 2 in hun overwegingen komt.

Eigenaar van De Wolven, bureau voor communicatie en pr met focus op free publicity, social pr en online communicatie. Expertise: Free publicity, Social pr, (Re)Branding en brandawareness, Communicatie strategie en uitvoering, Mediatraining en pr- workshops, Social media strategy en community management.