Op zoek naar kapitaal: bootstrap je startup

Wat houdt bootstrapping in en hoe pak je het aan? Sprout-expert Steven Vrendenbarg legt het uit in de tweede aflevering in de reeks Op zoek naar kapitaal.

Wist je dat.. Sprout je van A tot Z helpt bij investeringen? Bekijk onze nieuwe Funding Toolkit.

In het artikel van vorige week heb je kunnen lezen hoe je je financieringsbehoefte vaststelt. Vraag is nu of je dit uit eigen middelen kan financieren of dat je bent aangewezen op externe financiers. 

Mijn advies is om te proberen je financieringsvraag op nul te krijgen: je totale financieringsbehoefte vul je daarbij volledig in met eigen middelen en de kasstroom van de onderneming. Dus zonder externe financiers. Dit wordt bootstrapping genoemd.

Voordelen van bootstrapping: 

- Je bent er op gebrand om je uitgaven te minimaliseren zodat je kan investeren in je onderneming, wat er toe leidt dat je creatiever wordt;
- Je behoudt volledige controle: je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, je hebt geen toestemming nodig voor bepaalde beslissingen en wordt door niemand opgejaagd;
- Je kunt je volle aandacht besteden aan de groei van je onderneming, en niet aan het aantrekken van financiering of het informeren van en/of overleggen met financiers;
- Als het eenmaal goed gaat met je onderneming ben jij degene die daar de vruchten van plukt. Op dat moment kun je tegen veel aantrekkelijkere voorwaarden extern kapitaal ophalen, om bijvoorbeeld groei te versnellen.

Zie ook aflevering 1: hoe bepaal je je financieringsbehoefte?

De volgende zaken kunnen helpen om je onderneming zonder externe financiering op te zetten:

- Behoudt zo lang mogelijk je (parttime) baan. Met name tijdens het uitwerken en toetsen van je idee; de oplossing voor een bestaand probleem. In deze periode verzamel je data en spreek je met je toekomstige doelgroep.  Tot het moment dat je hebt vastgesteld dat je onderneming een reële kans van slagen heeft, is het onverstandig om je baan op te zeggen.
- Zet je kennis en ervaring in om bij te verdienen. Eventueel om andere startups te helpen. In dat geval kan 'barteren' interessant zijn, waarbij je een product of dienst ruilt tegen het product of de dienst van de ander. Hiermee bespaar je geld.  Een voorbeeld van een (Nederlands) platform dat de kans vergroot om tot een succesvolle barter te komen is Canhav.com.
Doe zoveel mogelijk zelf. Het zal je mogelijk verbazen hoeveel je jezelf kunt aanleren of kunt uitzoeken. Veel kennis is beschikbaar online. Voor vraagstukken waarbij je hulp nodig hebt, kijk eerst in je netwerk of iemand je kan helpen. Zij doen dit meestal tegen een andere vergoeding dan een onbekende. Soms is een bedankje genoeg. Bedank ze in dat geval met een kleinigheidje zodat ze de volgende keer weer voor je klaarstaan. Is er binnen je netwerk niemand die je kan helpen? Zoek dan een adviseur die jouw situatie begrijpt. Dit zal blijken uit zijn tarief of de wijze waarop je kunt betalen; denk aan gespreid betalen, of (deels) op een later moment.
Huur als je kan huren, betaal gespreid waar mogelijk en betaal op het laatste moment binnen de toegestane betalingstermijn. Op die manier houd je meer geld in de onderneming.
- Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk je product of dienst kunt verkopen. Dit is om twee redenen belangrijk. Enerzijds is er geen betere validatie van je idee dan een betalende klant. Anderzijds levert het geld op, wat vanzelfsprekend uitstekend past in het bootstrapping-concept.

Lukt het je om zonder externe financiering te starten en groeien? Lees dan niet verder en zet je ondernemingsplan om in een onderneming.

Lees ook: Bootstrappen: de ultieme checklist voor iedere ondernemer die wil groeien zonder extern kapitaal

Haalbaar

Maar bootstrapping is helaas niet altijd haalbaar, dat is mede afhankelijk van de kapitaalintensiteit van je onderneming. In dat geval heb je een financieringsvraag waardoor je bent aangewezen op externe financiers.

Vraag is nu hoe je deze financieringsvraag invult: met eigen vermogen (kapitaalinjectie in ruil voor aandelen) of met vreemd vermogen (kapitaal in de vorm van een lening). Volgende week kijken we naar de kenmerken van eigen en vreemd vermogen.

Wist je dat.. Sprout een complete Funding Toolkit heeft gemaakt? Hierin vind je alles wat je nodig hebt om met jouw bedrijf (groei)geld op te halen.
 

 

Bestel de Sprout Funding Toolkit