Op zoek naar kapitaal: hoe bepaal je je financieringsbehoefte?

Waar moet je op letten bij het aantrekken van start- of groeikapitaal? De komende weken geeft Sprout-expert Steven Vrendenbarg je tips en tricks. We beginnen bij de basis: het vaststellen van de hoogte van je financieringsbehoefte.

Wist je dat.. Sprout je van A tot Z helpt bij investeringen? Bekijk onze nieuwe Funding Toolkit.

Kun je jouw onderneming starten en laten groeien door jouw spaargeld in te brengen en de beschikbare kasstroom van je onderneming te herinvesteren? Of ben je aangewezen op externe financiering? Om dat vast te kunnen stellen moet je je financieringsbehoefte bepalen.

Die behoefte ontstaat omdat gedurende de opstartfase van de onderneming er meer geld uitgaat aan kosten en investeringen (website, bedrijfsauto, voorraad, etc.) dan wordt ontvangen. Als het goed is, bereik je op een bepaald moment het punt waarop er net zoveel geld wordt ontvangen als wordt besteed; dit is het break-even point. Je financieringsbehoefte stel je vast door alle kasstromen tot aan dit punt op te tellen.

Je financieringsbehoefte kan je in een aantal eenvoudige stappen bepalen:

1. Doorlopen

Doorloop je gehele onderneming van A tot Z: wat heb ik nodig om te starten of te groeien? Denk daarbij aan een laptop, website, bedrijfsruimte, voorraad, etc. Welke kosten ga ik maken? Denk aan telefoon-, internet-, energie- en abonnementskosten.

Wanneer realiseer ik welke inkomsten? Bepaal wanneer je welke producten verwacht te verkopen of welke diensten verwacht te leveren. Houd er rekening mee dat er een verschil kan zitten tussen het moment van verkoop van producten of levering van diensten en het moment waarop je in ruil daarvoor geld ontvangt. 

Het beantwoorden van deze vragen leidt tot jouw aannames. Zorg ervoor dat je niets over het hoofd ziet en dat je alle aannames kunt onderbouwen.

2. Prognose

Stel vervolgens op basis van je aannames een prognose op van alle kasstromen, waaronder inkomsten, kosten en investeringen, in bijvoorbeeld MS Excel of Google Spreadsheets. Doe dit op maandbasis, bijvoorbeeld voor een periode van drie jaar.

3. Optellen

Tel alle kasstromen (inkomsten, kosten en investeringen) bij elkaar op tot aan het break-even point. Je hebt nu je financieringsbehoefte in kaart gebracht.

Als stelregel geldt dat invulling van de financieringsbehoefte ervoor moet zorgen dat de onderneming ten minste 6 maanden kan overbruggen. Maar feitelijk dien je met de financiering het break-even point te bereiken.

In het voorbeeld betekent dit dat je een financieringsbehoefte hebt van 45.000 euro waarmee je een periode van 8 maanden overbrugt. Deze 45.000 euro dient gefinancierd te worden met eigen geld of externe financiering of een combinatie daarvan. De hoogte van de op te halen externe financiering noemen we de financieringsvraag: de totale financieringsbehoefte minus geïnvesteerd eigen geld.

Mijn advies is om eerst te onderzoeken of het lukt je financieringsvraag op nul te krijgen: je totale financieringsbehoefte vul je volledig in met eigen middelen (startkapitaal) en de kasstroom van de onderneming. Dit wordt bootstrapping genoemd. In het artikel van volgende week gaan we daar nader op in.

Wist je dat.. Sprout een complete Funding Toolkit heeft gemaakt? Hierin vind je alles wat je nodig hebt om met jouw bedrijf (groei)geld op te halen.
 

Bestel de Sprout Funding Toolkit