Startup in uitvoering (5): Francisca Kapar

Francisca Kapar timmert verder aan haar startup OmniP Labs en houdt Sprout op de hoogte van haar vorderingen. Inmiddels is uit de City App een consultant op het gebied van smart cities gegroeid.

Het is alweer een poos geleden dat ik schreef over de uitdagingen van mijn startup OmniP Labs. We hebben hier echter niet stil gezeten. Integendeel. Terug van weggeweest deel ik weer graag mijn ervaringen over onze spannende rit naar succes.

Wie onze startup via Sprout heeft kunnen volgen, weet wellicht nog dat ik begon met de ontwikkeling van een slimme City Assistant App. Deze city app met geïntegreerde functionaliteiten heeft destijds vele deuren bij de overheid en in de media geopend. Desondanks bleef het lastig om voor dit concept financiering op te halen. Om niet geheel afhankelijk te zijn van een dergelijk B2C product en vooral omdat de langetermijnvisie van OmniP Labs toen al draaide om Smart Cities, heb ik vorig jaar besloten om de bedrijfsactiviteiten daar mee uit te breiden.

Smart Cities

Binnen de scope van Smart Cities zijn we gaan kijken welke trends en uitdagingen er zijn in de wereld. Denk aan nare gevolgen van CO2-uitstoot en de klimaatdoelstellingen van steden, het feit dat in 2050 maar liefst 75% van de wereldbevoling in steden leeft, maar ook de opkomende vergrijzing. 

Met mijn teamleden zijn we gaan kijken waar wij op in wilden zetten en welke multinationals zich ook bezighouden met Smart Cities. Vervolgens zijn ze gaan kijken hoe wij ons daarvan konden onderscheiden. Onze focus lag expres op de multinationals, omdat ik OmniP Labs de komende jaren ook wil laten groeien. Daarom doe ik als het ware aan reverse engineering en kijk ik welke stappen we nu moeten nemen om groot te worden.

Ik ben koud gaan bellen met 2 experts uit deze sector en heb hen strategisch advies gevraagd: gewoon zoeken op internet en een afspraak maken. We kregen fantastische tips en ook het advies om samen te werken met een student van een universiteit. Omdat ik mijn bedrijf sneller wilde laten groeien hebben we verschillende vacatures uitgezet en meerdere onderzoeksopdrachten uitgezet bij universiteiten en hogescholen.

Door het duurzame en innovatieve karakter van ons bedrijf kregen we veel respons. Daarnaast hebben we veel kunnen samenwerken met personeel dat vanuit een UWV-uitkering middels een proefplaatsing bij ons aan de slag kon. Dit heeft goed gewerkt, omdat we in een vrij korte tijd een enorme schat aan kennis in huis haalden.

Tegelijkertijd schreven we een businessplan, wat ons dwong om net iets dieper in de organisatie te duiken. Onze businesspropositie was nu helder en vervolgens gingen we de markt op om te zoeken naar de product-market fit voor onze dienstverlening. We spraken veel met diverse overheden en andere partijen en presenteerden onze Smart City-plannen op het gebied van vastgoed, duurzaamheid, gebiedsontwikkeling en intelligente informatiesystemen. Daar zijn nu enkele projecten uitgekomen die we dit jaar willen realiseren.

Wat doen we nu? We zien OmniP Labs als een high performance System Integrator, gespecialiseerd op het gebied van intelligente informatievoorziening, klimaat & energie en bouwen & wonen. Als integrator zetten we technologie en systemen in die bijdragen aan het intelligenter, efficiënter en duurzamer maken van steden en luchthavens, rekening houdend met trends en uitdagingen die we zien tot in het jaar 2050. Op het gebied van vastgoed ontwerpen we momenteel toekomstbestendige, betaalbare woningen. In opdracht van een gemeente werken we daarnaast aan een straat van de toekomst en op het gebied van de luchtvaart werken we aan een luchthaventerminal van de toekomst.

De grote uitdaging is om OmniP Labs dit jaar in Nederland op de kaart te krijgen en flink te gaan groeien. En de City Assistant App? Die is nog niet van de baan. Dit jaar willen we kijken hoe we deze kunnen doorinnoveren tot een toekomstbestendige technologie.

VIVA400

Nog niet zo lang geleden werd ik door Quote benoemd tot Quote Business Babe. Ditmaal kreeg ik een nominatie voor de jaarlijkse VIVA400 Awards. VIVA looft hiermee succesvol, vrouwelijk talent. Het was een hele eer. Naast mij Anoek Eckhardt, pr-baas van LinkedIn in de Benelux.

Lelystad Airport

Het was interessant om onze visie voor het nieuw te realiseren Lelystad Airport te presenteren. Mijn collega Olga Lenzen en ik kregen daarna nog de kans om de attractie Aviodrome te bezoeken. Het was erg lachen om in de flight simulator op luchthaven New Ark proberen te landen. Moet zeggen dat ik nog wel een paar keer mag oefenen.

NLR

Het NLR, oftewel het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium is een organisatie waar ik enorm van onder de indruk ben. Op het gebied van lucht- en ruimtevaart heeft het als missie om deze tak veiliger, duurzamer en efficiënter te maken. Hier praat ik met een van de onderzoekers over wat specifieke vragen die ik heb over de luchtvaart.

Interne team

Met ons interne team zitten we aan de lunch. We nemen op dit moment ook wat meer senior personeel aan. Ik hou wel van een goede balans. We hebben een intern en een zogenaamd extern team bestaande uit kundige experts. Denk bijvoorbeeld aan expertise uit de sustainable energy-hoek of stedenbouwkunde. Maar ook oud-ondernemers of bankiers die graag eens kritisch met ons sparren. Om te groeien moet je coachable blijven.

Global Entrepreneur Week

Door de Universiteit van Maastricht ben ik gevraagd om tijdens de Global Entrepreneur Week iets te vertellen over de totstandkoming van OmniP Labs. De presentatie was in het Engels en wat gebeurde mij nou? In een van de eerste zinnen kon ik niet op het woorden climate and energy komen. Niet cool, maar gelukkig kon ik de presentatie daarna weer hervatten.

Jochem Uytdehaage

Op een business event luisterde ik naar ondernemerstips van Jochem Uytdehaage, olympisch schaatskampioen. Wat het meeste bijbleef: als je bijvoorbeeld over 8 maanden een bepaalde top wilt bereiken, dat je over 4 maanden al een bepaalde piek moet hebben bereikt. Anders ga je die top niet halen. Best logisch, maar probeer het nu maar eens direct te vertalen naar je eigen businessdoelstellingen.

Mocht je eens met ons willen brainstormen over onze toekomstvisies, stuur gerust een mailtje (francisca@omniplabs.com).