Administratie

Als ondernemer ben je verplicht een administratie bij te houden. Maar niet iedere onderneming moet dezelfde papieren administreren. In dit dossier vind je een overzicht van alle zaken die in een administratie thuishoren. Bepaal welke administratiezaken voor jou relevant zijn en bekijk in het desbetreffende dossier hoe je die tak van de administratie opzet en bijhoudt.

Administratie

Iedere ondernemer is verplicht een boekhouding bij te houden. Een schoenendoos vol papier is voor de belastingdienst niet goed genoeg. Om hoge boetes te voorkomen, moet de boekhouding aan strenge eisen voldoen. Gebruik dit dossier boekhouding opzetten en bijhouden om aan alle voorwaarden te voldoen.

Ondernemers met personeel zijn verplicht om een loonadministratie bij te houden. Maar hoe werkt de salarisadministratie, wat heb je ervoor nodig en waar moet je op letten? En is uitbesteden aan een administratiekantoor beter dan zelf de rol van boekhouder op je nemen? De checklist salarisadministratie opzetten.

Binnenkort is iedereen verplicht te werken volgens het nieuwe betaalsysteem SEPA. Wat moet je daar als ondernemer voor regelen? En wat heeft IBAN ermee te maken? Het stappenplan en tips om wettelijk te voldoen aan de nieuwe regels rondom SEPA en IBAN.