Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Als ondernemer bouw je niet automatisch een pensioen op. De fiscale oudedagsreserve (FOR) biedt de mogelijkheid een reserve op te bouwen voor je oude dag. De checklist fiscale oudedagsreserve (FOR).

Voorwaarden fiscale oudedagsreserve (FOR)

  • Je bent ondernemer volgens de belastingdienst
  • Je voldoet aan het urencriterium
  • Je hebt aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt
  • Je hebt winst gemaakt in het kalenderjaar waarin je gebruik maakt van de FOR
  • De stand van de opgebouwde oudedagsreserve staat vermeld op de balans in de jaarstukken.

Voordeel fiscale oudedagsreserve (FOR): maximale winst of korting

Je mag tot 10,9 procent van de jaarwinst aan je oudedagsreserve toevoegen met een maximum van 9.542 euro voor 2014 (in 2015 is dat 9,8 procent met een maximum van 8.631 euro). Hierover hoef je niet direct inkomstenbelasting te betalen. Door het geld op een spaarrekening of beleggingsrekening te zetten, verdien je eraan. Zeker wanneer je nu het hogere belastingtarief betaalt, kan de FOR gunstig voor je uitpakken. Immers, na je 65e zit je waarschijnlijk in een lagere tariefschaal en hoef je dus minder inkomstenbelasting te betalen over dit bedrag.

Aanspraak maken op fiscale oudedagsreserve (FOR)

Wanneer je voldoende winst hebt gemaakt en je wilt een bepaald bedrag opzij zetten voor je oude dag, dan kan dat belastingvrij met de fiscale oudedagsreserve. Hierdoor hoef je over dat betreffende kalenderjaar minder belastbare winst op te geven aan de belastingdienst en dus minder belasting te betalen. Het enige dat je vervolgens nog hoeft te doen is de actuele stand van de opgebouwde oudedagsreserve te vermelden op de balans van de jaarstukken in de aangifte.

Extra info fiscale oudedagsreserve (FOR)

Het opbouwen van een oudedagsreserve is niet verplicht. Realiseer je dat gebruikmaken van de FOR slechts uitstel van belastingbetaling is, na je 65e (of eerder als je vroeger met je bedrijf stopt) moet je alsnog inkomstenbelasting over dit bedrag betalen. Omdat je niet altijd weet hoe je er in de toekomst voorstaat, kan het zomaar zijn dat de belastingdienst op een voor jou ongunstig moment komt afrekenen. Stop daarom in ieder geval niet zonder nadenken jaarlijks het maximaal mogelijke bedrag in je reservepotje.
Let er daarnaast op dat een oudedagsreserve opbouwen niet hetzelfde is als een echte oudedagvoorziening. Het is een leuk extraatje, maar niet voldoende. Zoek dus ook naar andere methoden om tijdens je pensioen maandelijks een leuk bedrag te ontvangen om van te kunnen leven. Ben je ondernemer van meerdere bedrijven? Dan mag je toch slechts één keer het maximale bedrag apart zetten in de FOR. Je mag het bedrag wel verdelen over je verschillende ondernemingen – de opgebouwde reserve moet immers op de balans van de jaarstukken worden vermeld.

Meer informatie over de fiscale oudedagsreserve bij de Belastingdienst.

Dit artikel is geactualiseerd met hulp van de Belastingbutler.

Zie onze website voor meer informatie