Tips om te bezuinigen met cashmanagement

Er moet bezuinigd worden om het bedrijf weer gezond te maken. Met cashmanagement kun je makkelijk op een aantal punten geld verdienen. Een overzicht van de winst die je met cashmanagement kunt maken.

Rentecompensatie of saldocompensatie

Rentecompensatie is een snelle winstpakker. Je verdeelt je geld over verschillende rekeningen. Hiermee voorkom je dat je veel rente betaalt over een rekening waar je rood op staat, terwijl je op een andere rekening relatief weinig tot niets aan rente krijgt voor een positief saldo. Je zorgt dus dat eerst alle roodstanden zijn opgelost, alvorens je gaat sparen. De volgende stap is goed in de gaten houden wanneer je een positief saldo op je rekening-courant hebt staan. Heb je het geld voorlopig (minimaal één kalendermaand) niet nodig? Parkeer het dan bij een (zakelijke) spaarrekening waar je een goed rentetarief ontvangt. Hierbij is het wel belangrijk goed inzicht te hebben en houden in je inkomsten en uitgaven. Immers, om te voorkomen dat je rood staat, moet je het geld weer op je lopende rekening hebben overgemaakt voordat er een bulk uitgaven wordt gedaan. Rente trekken over je positief saldo kan makkelijker als het om grote bedragen gaat. Je maakt dan renteafspraken bij de bank zodat je het geld niet iedere keer tijdelijk hoeft over te hevelen naar de spaarrekening. Staat er gemiddeld minstens zo'n 30.000 euro op je rekening-courant, dan is een rentevergoeding van 1,5 tot 2 procent haalbaar. Dat levert toch al gauw ongeveer 500 euro per jaar op. Zodoende levert het nog wat geld op als je veel geld op de lopende rekening hebt staan. Heb je verschillende bedrijven die onderling aansprakelijk zijn en sta je met alle rekeningen in het rood? Ga dan voor saldocompensatie. Hierbij worden alle kredietlimieten op een hoop gegooid. Daardoor kun je geld lenen op het kredietlimiet van je ene bedrijf als het limiet van het andere bedrijf is bereikt.

Buitenlandse transactiekosten en termijnaffaires

Doe je veel zaken met buitenlandse bedrijven uit een specifiek land? Bespaar dan op je buitenlandse transactiekosten door een rekening te openen bij een buitenlandse bank. De grensoverschrijdende betalingen en ontvangsten kunnen namelijk aardig in de papieren lopen. Door een rekening bij een lokale bank aldaar te openen, spaar je deze kosten uit. Hiermee kun je tot duizenden euro's per maand bezuinigen. Wanneer je veel zaken doet met een vreemde valuta, kan het lonen om je valutarisico te beperken met termijnaffaires. Je vermijdt hiermee het koersrisico door op het moment dat een deal wordt gesloten de benodigde dollars tegen de dan geldende koers te kopen. Je betaalt hiervoor wel een vergoeding en je kans op koerswinst is hiermee ook verkeken.

Papieren acceptgiro's verscheuren

Er zijn nog ondernemers die zweren bij de oude vertrouwde overschrijvingskaarten en machtigingskaarten. Ben je daar één van? Stop daar dan snel mee. Overschrijvingskaarten en met de hand ingevulde acceptgiro's kosten veertig eurocent tot een euro per overboeking. Met internetbankieren betaal je voor dezelfde overboeking hooguit een paar cent. Andersom betaal je ongeveer twintig eurocent per acceptgiro met machtigingskaart om geld te incasseren, terwijl acceptgiro’s zonder bijlage je slechts vijf cent kosten. De allergoedkoopste manier om geld te incasseren is echter via automatische incasso. Op jaarbasis bespaar je zo aardig op je bankkosten.

Betalingstermijn verkorten

Heb je een lange betalingstermijn, dan loont het om deze in te korten. Hoe? Stel je hanteert momenteel een betalingstermijn van 60 dagen en dwingt de klanten voortaan om binnen 35 dagen te betalen. De facturaties leveren jaarlijks een bedrag van twee miljoen euro op. In de oude situatie bedroeg de gemiddelde debiteurenstand 60 / 365 x 2.000.000 = 328.757 euro. Door de betalingstermijn bijna te halveren, verlaag je de gemiddelde debiteurenstand flink en heb je de beschikking over zo'n 137.000 euro extra geld. Zet je dit geld op een spaarrekening waar je 2,75 procent rente over krijgt, dan verdien je jaarlijks 3.767 euro door de betalingstermijn te verkorten.

Strakker beleid debiteurenbeheer

Nu duidelijk is waarom een korte betalingstermijn geld oplevert, hoef je niet uitgelegd te krijgen waarom het belangrijk is dat facturen op tijd betaald worden. Toch zou je de eerste ondernemer niet zijn wiens factuur niet of veel te laat wordt betaald, doordat hij het niet handig heeft aangepakt. Houd een schema bij zodat je snel ziet welke debiteur wanneer heeft betaald en welke rekeningen nog open staan. Stuur tijdig een herinnering of bel om te informeren hoe het met de factuur staat. Vergeet ook niet te controleren of de factuur goed is betaald en de eventuele kortingen op de juiste manier zijn verrekend. Tot slot een lijstje met punten met wat je vooral niet moet doen als je op tijd je geld wilt krijgen:
  • Facturen bij de levering bijsluiten - deze worden meestal ongezien weggegooid
  • Administratie niet op orde hebben en daardoor facturen naar een oud adres versturen - deze komen veel te laat of helemaal nooit bij het juiste bedrijf aan
  • Geen of de verkeerde contactpersoon vermelden - de factuur zwerft lange tijd in een bedrijf rond
  • Geen referentie- of ordernummer vermelden - vooral grotere bedrijven betalen dan niet
  • Slechte of onduidelijke vertaling voor internationale contacten - dat zorgt geheid voor miscommunicatie waardoor een rekening onbetaald blijft liggen
  • Ontbreken van een direct telefoonnummer voor vragen over de factuur - ook daardoor laten klanten bij vragen de rekening eerder liggen
  • Geen verwijzing naar algemene leverings- en betalingsvoorwaarden

Debiteurenbeheer uitbesteden

Weinig ondernemers vinden het leuk om achter hun geld aan te gaan bij wanbetalers. Een incassobureau of advocaat kan je die last uit handen nemen. Je kunt ervoor kiezen om het gehele invorderingstraject inclusief de facturering uit handen te geven of enkel de probleemgevallen. De winst die je hiermee behaalt, zit hem vooral in de tijd die je bespaart en dus kunt besteden aan je bedrijf en het binnenhalen van nieuwe orders. Een stap verder is factoring waarbij je de vorderingen die je onderneming heeft openstaan verkoopt aan een factormaatschappij. Je ontvangt van deze maatschappij direct 80 tot 90 procent van de vordering en zij gaan achter het geld aan bij jouw klant. Het voordeel hiervan is dat je geen last hebt van een betalingstermijn; je hebt immers direct beschikking over je geld. Nadeel is uiteraard dat al deze methodes je ook geld kosten,  dus moet je zelf een  afweging maken wat het je (letterlijk) waard is om het betaalproces en/of de wanbetalingen uit handen te geven.

Inventariseer klantenrisico

Niets zo vervelend als na afhandeling van de order erachter komen dat je klant niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen. Controleer daarom vooraf of nieuwe klanten een risico vormen. Naast nieuwe klanten is het ook goed om een bestaande klant wiens betalingsgedrag ineens sterk verandert, in de gaten te houden.  Ontdek je zodoende dat de klant mogelijk de rekeningen niet meer kan voldoen? Dan hoef je niet per se al het contact te verbreken, soms is wat meer zekerheden inbouwen voor je bedrijf al voldoende. Tips om het klantrisico te inventariseren: Business to business Als de (potentiële) klant een bedrijf is of heeft, kun je de kredietwaardigheid controleren door bij de Kamer van Koophandel jaarrekeningen, BV-structuren, datum van oprichting en aantal medewerkers op te vragen. Een andere manier is door een kernrapport met kredietadvies, betalingswaardering en eerdere financiële calamiteiten over je klant op te vragen bij informatieleverancier Graydon. Tot slot kun je bij het Centraal Insolventieregister controleren of je potentiële klant betrokken is (geweest) bij een faillissement, surseance van betaling of schuldsanering. Particulieren Verleen je regelmatig krediet aan particuliere klanten? Dan loont het wellicht om je bedrijf aan te sluiten bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Je kunt dan in de landelijke database opzoeken of je potentiële klant trouw zijn rekeningen betaalt of bijvoorbeeld veel schulden heeft openstaan. Meer bezuinigingstips voor cashmanagement:

Zie onze website voor meer informatie