Inhuren van boekhouder versus accountant

Overweeg je (deels) de boekhouding of administratie uit te besteden aan een boekhouder of accountant? Let dan bij het inhuren van een financieel adviseur op de volgende zaken.
De boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of accountant lijkt op het eerste gezicht prijzig. Het voordeel is echter dat de administratie op jou en jouw bedrijf is afgestemd. Dat kan je uiteindelijk een hoop geld opleveren. En met een beetje mazzel verdient de financieel adviseur zichzelf in no time terug. Wat is het verschil tussen de boekhouder en accountant en waar moet je op letten bij het kiezen van een financieel adviseur? Tips over het goed uitbesteden van de boekhouding.

Verschil tussen boekhouder en accountant

Een boekhouder en accountant zijn beide financieel adviseurs die maar wat graag jouw administratie doen. Maar wat is het verschil, anders dan dat de accountant een hogere rekening stuurt? Het verschil zit in de bevoegdheden. Zo mag een accountant een verklaring van financiële betrouwbaarheid afgeven. Zo’n accountantsverklaring straalt meer betrouwbaarheid uit dat je cijfers kloppen. Het is echter nooit een volledige garantie.

Keuze boekhouder versus accountant

Voor kleine startende ondernemingen en zzp’ers volstaat een boekhouder meestal. Deze kan voldoende voor je betekenen en de kosten zijn redelijk behapbaar. Een eenmanszaak of VOF kan prima af met alleen een boekhouder. Is je bedrijf iets groter of heeft het een andere rechtsvorm, let dan goed op of de kennis van de boekhouder toereikend is. Anders profiteer je alsnog niet van de voordelen van een financieel adviseur. Sterker nog, het kan je dan alsnog duur komen te staan.

Verplichte accountantsverklaring

Heb je een accountantsverklaring nodig? Bijvoorbeeld om een financiering of subsidie aan te vragen? Dan moet je daarvoor bij de accountant langs. Deze is gemachtigd om een verklaring af te geven. Wanneer je twee jaar op rij voldoet aan 2 van de volgende 3 voorwaarden, ben je verplicht om de jaarrekening te laten goedkeuren door de accountant:
  • De waarde van de activa volgens de balans bedraagt minimaal 4.400.000 euro (4,4 miljoen euro)
  • De netto-omzet over het boekjaar is minimaal 8.800.000 euro (8,8 miljoen euro)
  • Je hebt gemiddeld minstens 50 werknemers over het boekjaar in dienst

Bewaak het financieel overzicht

Voorkom dat je het overzicht op je financiële situatie verliest wanneer je de hele boekhouding uitbesteedt. Hoe minder je namelijk betrokken bent bij de financiële rompslomp, hoe verder het van je afstaat. Veel faillissementen ontstaan (deels) doordat de ondernemer geen idee heeft hoe zijn bedrijf ervoor staat. Daarnaast blijf jij eindverantwoordelijk voor jouw administratie. Indien de belastingcontroleur dus fouten ontdekt of een administratief zooitje aantreft, kun je de schuld niet afschuiven op jouw financieel adviseur. Zorg dus dat jij je goed op de hoogte laat houden door je boekhouder of accountant en vraag wanneer dingen je niet duidelijk zijn.

Zie onze website voor meer informatie