Tips bij kiezen accountant of boekhouder

Wil je een financieel adviseur in de arm nemen, maar weet je niet hoe je moet kiezen? Tips om een boekhouder of accountant te kiezen.
Een goede boekhouder of accountant kan je veel geld opleveren. Daarnaast kan hij je op financieel vlak helpen waar nodig is. Maar hoe weet je dat je de goede te pakken hebt? Dat is deels persoonlijk. Met deze checklist en tips kom je in ieder geval een heel eind:

Wat verwacht je van je accountant of boekhouder?

De verwachtingen die je hebt van een boekhouder of accountant verschillen per ondernemer. In basis zijn er in ieder geval een aantal taken die je een boekhouder al dan niet kunt laten doen:
 • Je administratie sorteren (de beruchte schoenendoos afleveren)
 • Je belastingaangifte doen en eventuele jaarrekening opmaken
 • Adviserende rol omtrent financiële zaken geven, bijvoorbeeld bij investeringen of  verzekeringen of je pensioen. Hierbij is het van belang dat je veel vertrouwen in je financieel adviseur hebt.

Hoe is het klantenbestand van de accountant of boekhouder?

Een boekhouder die vooral particuliere klanten heeft, is waarschijnlijk minder goed thuis in de regels voor bedrijven. Immers, oefening baart kunst. Kijk daarnaast eens of je beoogd adviseur vooral bedrijven uit een bepaalde branche als klant heeft of bijvoorbeeld juist voornamelijk lokale bedrijven. Bedenk vervolgens of je meer baat hebt bij iemand die de regels uit de branche goed kent of iemand die veel van de lokale regelgeving weet.

Welke naamstoevoegingen heeft je accountant?

Hoe meer toevoegingen aan de naam, hoe hoger het tarief. Een accountant met de hoogst haalbare titel is niet per definitie de beste die er is. Afhankelijk van de service die jij afneemt, kun je genoegen nemen met de boekhouder om de hoek tot aan een FB accountant. De keuzes zijn:
 • Boekhouder: In principe kan iedereen zich zo noemen. Daarom mag een boekhouder ook minder dan een accountant
 • AA: Een accountant-administratieconsulent heeft hbo-niveau en is voornamelijk geschikt voor het kleinbedrijf
 • RA: Een registeraccountant heeft universitair niveau en heeft veel middelgrote en grote bedrijven in zijn klantenkring

Bekijk het prijsverschil

Het is waarschijnlijk een open deur, maar ga niet met het eerste het beste bedrijf in zee. Vraag verschillende offertes op en vergelijk alle partijen grondig. Wat is wel en niet inclusief en is het prijsverschil verder te verklaren? Net zoals de duurste niet standaard het beste is, kan goedkoop uiteindelijk duurkoop blijken te zijn. Informeer bij de offerte:
 • Opbouw tarief: Is het een uurtarief (risico op hoger uitvallende kosten bij jou) of vaste prijs (risico bij de financieel adviseur)?
 • Bijkomende kosten: Wat zit er bij de prijs inbegrepen en welke aspecten zijn exclusief?
 • Vragen stellen: Wordt een simpele telefonische vraag direct in rekening gebracht?
 • Communicatie: Hoe worden taken die niet bij de prijs inbegrepen gezeten, (vooraf) gecommuniceerd?
 • Voorbeeldfactuur: Hoe komt de factuur tot stand? Vraag bijvoorbeeld een voorbeeldfactuur op. Zo krijg je een beeld van hoe gedetailleerd er te werk wordt gegaan. Zeker bij het werken met een uurtarief is het fijn om inzichtelijk te hebben waar het meeste werk in zit.

Hoe is de service en je gevoel bij de financieel adviseur?

Jij hebt weinig tot geen verstand van de boekhouding en bijbehorende belastingaangifte. Anders had je geen boekhouder of accountant ingeschakeld. Je gaat er natuurlijk vanuit dat jouw financieel adviseur het beste met je voor heeft en zoveel mogelijk belasting probeert terug te halen voor je zonder dat je een naheffing van de belastingdienst krijgt. Daarvoor sluit je een zakelijke overeenkomst af. Maar uiteindelijk blijf jij hoe dan ook eindverantwoordelijk. Reden te meer om je boekhouder echt te vertrouwen. Heb je er geen goed gevoel over? Denk dan goed na of je wel je boekhouding bij diegene moet uitbesteden. Echte tips kunnen we niet geven, maar let bijvoorbeeld op:
 • Tijd die hij voor je vrijmaakt: hoe snel reageert je boekhouder op een vraag?
 • De behulpzaamheid: wordt iedere vraag van jouw kant eerst gevolgd met een diepe zucht? Snap je na de uitleg van de accountant er nog steeds niets van of worden alle vragen weggewuifd met ‘dat hoef je niet te weten’?
 • Het niveau van de actuele kennis: zoek wat nieuwe wetgeving op die voor jou relevant is en stel er een paar vragen over. Zo weet je of hij overal van op de hoogte is (of het in ieder geval opzoekt alvorens foutieve antwoorden te geven).
 • Het minimum aantal contactmomenten: zeker als je ook adviezen verwacht te krijgen, is het goed om op zijn minst één keer per kwartaal af te spreken.
 • Klachten van (ex)-klanten: krijgen klanten regelmatig naheffingen of belastingcontroleurs op de stoep? Dat is geen goed teken.

Hoe modern is je boekhouder of accountant?

Natuurlijk kun je zelf een softwarepakket aanschaffen waar de boekhouder vervolgens ook in kan, maar nog makkelijker is het als het administratiekantoor van je keuze zelf internetboekhouden aanbiedt. Dat scheelt jou kosten en je bent verzekerd van een systeem dat aansluit bij dat van de boekhouder of accountant. Het moet wel optioneel zijn: als jij liever zelf de bonnetjes blijft inplakken en een excelsheet wilt bijhouden, moet dat ook kunnen.

Wie kiezen je medeondernemers?

Vraag eens rond bij wie andere ondernemers hun boekhouding hebben ondergebracht. Goede mond tot mondreclame is toch vaak een indicatie dat anderen tevreden zijn over de diensten van hun financieel adviseur. Staar je er niet blind op,  maar ga eens op de koffie bij een aantal adviseurs waar mede-ondernemers tevreden over zijn. Meer tips om een goede boekhouder te selecteren bij ZZP-centrum.

Zie onze website voor meer informatie