Voordelen en nadelen van een incassobureau inschakelen

De klant weigert de rekening te betalen. Je hebt geen tijd of zin om achter de factuur aan te gaan, maar wilt wel je geld. Dan kun je een incassobureau inschakelen. Welke addertjes liggen er onder het gras?
Een incassobureau gaat namens jouw bedrijf achter de openstaande rekeningen aan. Het bureau zorgt er dus voor dat je het geld waar je recht op hebt, ontvangt. Daarvoor krijgen zij uiteraard provisie. Hoe werkt een incassobureau en waar moet je op letten bij het kiezen van een incassobureau? De tips.

Soort incassobureaus

Hoewel we het in dit artikel allemaal onder de noemer incassobureau scharen, zijn er verschillende partijen die je in dit traject kunnen helpen. Te weten:
  • Incassobureau: Een sec incassobureau kan je alleen helpen bij het incassotraject. Deze bureaus kennen geen wettelijke status en mogen derhalve geen juridische ingrepen doen.
  • Deurwaarder: De meeste incassobureaus maken ook gebruik van een deurwaarder (of de deurwaarder heeft een incassobureau). Een deurwaarder kan wel juridisch optreden.
  • Advocatenkantoor: Een advocatenkantoor met incassobureau of een juridisch adviesbureau kun je ook inschakelen voor het incassotraject. Echter, ook zij zijn zonder hulp van een deurwaarder wettelijk begrensd tot dat traject.

Wat doet een incassobureau?

Een incassobureau doet er alles aan om de rekening betaald te krijgen. Dat begint met het sturen van aanmaningen en het bellen naar de wanbetaler. Haalt dat niets uit, dan wordt er gekeken of de factuur zich ervoor leent om een deurwaarder in te schakelen en/of een inbeslaglegging te regelen. Is het openstaande bedrag te klein, dan zullen de meeste bedrijven aangeven dat de kosten niet opwegen tegen de baten en blijf je alsnog met een oninbare rekening zitten.

Nadeel van incassobureau

Het grote nadeel van een incassobureau inschakelen, is hetzelfde als alle andere pressiemiddels om tot betaling over te gaan; het brengt de relatie met je klant in gevaar. Bedenk dus hoeveel deze klant nog waard is voor je bedrijf en overleg eventueel met het incassobureau hoever ze mogen gaan om de druk op te voeren.

Voordeel van incassobureau

Een brief van een incassobureau brengt bij menig wanbetaler een schrikeffect teweeg. Daardoor gaat hij alsnog snel tot betaling over. Daarnaast kan een incassobureau oplossingsgericht te werk gaan. Zeker wanneer jij als ondernemer inmiddels boos bent over de onbetaalde rekening, sta je vaak niet open voor de argumenten van de wanbetaler. Terwijl die wellicht heel plausibel zijn. Een incassobureau kan dan bemiddelen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling voor te stellen.

Wat kost het inschakelen van een incassobureau?

De kosten die een incassobureau in rekening brengen, variëren en bestaan uit verschillende kostenposten. Het hangt onder andere af van de hoogte van de openstaande facturen en de hoeveelheid incasso-opdrachten die je jaarlijks afgeeft. Daarnaast betalen zowel jij als de wanbetaler vaak een deel. Vraag dus goed door bij een offerte of alles wel is meegenomen. Waar moet je ongeveer aan denken?
  • Incassokosten: Gemiddelde incassokosten variëren tussen de 13 en 20 procent van het geïncasseerde bedrag, met een minimum van 40 euro
  • Dossierkosten: Niet alle incassobureaus vragen om dossierkosten, degenen die dat wel doen vragen gemiddeld tussen de 25 en 45 euro
  • Voorschotkosten: Wanneer het juridisch traject wordt ingezet (deurwaarders en rechtszaak), vragen sommige incassobureaus een voorschot. Deze kosten liggen gemiddeld tussen de 200 en 500 euro.
  • Overige kosten: Verder brengt ieder bureau nog andere kosten in rekening. Denk bijvoorbeeld aan aanmaningsbrieven, KvK-uitreksel downloaden, GBA-kosten en administratiekosten.

Is een no cure no pay incassobureau voordeliger?

Bij een incassobureau dat werkt op basis van no cure no pay, betaal je het bureau pas als de wanbetaler zijn rekening heeft voldaan. Zeker voor kleine bedrijven en starters is dat fijn, omdat je zo geen onnodige extra kosten maakt. Let wel op dat deze regeling vaak alleen geldt als het incassobureau slechts een paar aanmaningen stuurt. Zodra deurwaarder en gerechtelijke procedure worden ingezet en de wanbetaler betaalt nog steeds niet, worden deze kosten wel op jouw bedrijf verhaald als de wanbetaler nooit over de brug komt. Meer lezen?

Zie onze website voor meer informatie