Wat is cloud computing?

Cloud Computing is een moderne manier om data op te slaan. Er zijn verschillende gradaties, te weten openbare, private en hybride cloud. Lees hier alles over de soorten cloud computing.
Met cloud computing werk je voor alles met het internet. Alle gegevens, bestanden en benodigde software sla je niet meer op je computer op, maar op servers die de informatie op elk gewenst moment en op elke plek weer on-demand tevoorschijn kunnen toveren. Je beschikt zodoende over je eigen virtuele infrastructuur. Je betaalt enkel voor de opslag, het gebruik van de computers, applicatie en de hoeveelheid gebruikte dataverkeer. Omdat je niet de eigenaar bent van de gebruikte hard- en software, krijg je niet te maken met dure aanschaf- en onderhoudskosten. De meest algemeen bekende cloudservice is waarschijnlijk die van Google. Inmiddels bieden ze naast de mail, ook onder andere Google Drive en Google Agenda aan. Zo kun je - wanneer je er een account hebt - overal waar  je toegang tot internet hebt, bij je documenten komen. Je kunt de documenten ook delen met anderen, en het is zelfs mogelijk om met meerdere mensen tegelijk in hetzelfde document te werken. Dit maakt het nieuwe werken een stuk makkelijker.

Soorten cloud computing:

  • Openbare cloud
De openbare cloud is een externe variant van cloud computing en tevens de meest oorspronkelijke werkwijze. Hierbij staan de benodigde software en data volledig op servers van een externe dienstverlener. Dat kan vooral nadelig zijn als je voornamelijk met privacygevoelige informatie werkt.
  • Private cloud
De private cloud is de interne variant van cloud computing. Alle applicaties staan hierbij op een privaat netwerk, waardoor je zelf het beheer hebt over data, beveiliging en de kwaliteit van de cloud.
  • Hybride cloud
Bij een hybride cloud worden meerdere interne of externe clouds samen gebruikt.

Zie onze website voor meer informatie