Hoe installeer ik Google Analytics op mijn website?

Google Analytics geeft inzicht in het bezoek op je site. Waar ze vandaan komen, hoeveel pagina’s ze bezoeken en waarop ze zoeken. Het stappenplan om Google Analytics in je website te implementeren.
Google Analytics is een gratis meetprogramma om te zien hoeveel en welke mensen een website bezoeken. Met die informatie kun je de website nog verder optimaliseren, zodat het tot meer verkopen en/of offerte- informatieaanvragen leidt. Hoe implementeer je Google Analytics op je website? Met dit stappenplan is het voor iedereen te doen.
 1. Inloggen en/of registeren
 2. Nieuw account aanmaken
 3. Basisgegevens invullen
 4. Welk domein?
 5. Trackingcode installeren
 6. Controleren

1. Inloggen en/of registeren

Ga allereerst naar de pagina van Google Analytics. Om Google Analytics te kunnen gebruiken, heb je een Google-account nodig. Heb je dat nog niet, dan krijg je op deze pagina het verzoek direct een Google-account aan te maken.

2. Nieuw account aanmaken

Als je nog nooit eerder in Google Analytics bent geweest, zie je direct na het inloggen de optie om van start te gaan. Staan er nog websites onder je account? Dan klik je rechtsboven op ‘beheerder’ en kun je onder het tabje account ‘+ Nieuw account’ aanklikken.

3. Basisgegevens invullen

Vervolgens krijg je een invulformulier waarin je een aantal basisgegevens moet invullen:
 • Accountnaam: onder deze naam staat de site straks in je overzicht bij Google Analytics. Hoe meer sites je hebt, hoe belangrijker het is om hier een duidelijke naam in te vullen.
 • URL: Neem hiervoor de volledige url van je homepage, let op dat je eerst aangeeft of het een http of beveiligde https-site is (dat zie je als je de url in de browser intikt)
 • Tijdzone: Hier kies je het land van waaruit je opereert.
 • Branchecategorie: Dit is vooral belangrijk om in te vullen als je gedetailleerde informatie wilt krijgen hoe je het doet ten opzichte van je branche (en dus je eigen bezoekgegevens ook –anoniem- deelt met Google)
 • Gegevens delen: Wil je dat je gegevens – anoniem- gedeeld worden met andere Google-producten en voor benchmarking? Dan laat je beide vinkjes aanstaan.
 • Gebruikersovereenkomst: Vervolgens moet je akkoord gaan met de voorwaarden om de knop ‘account aanmaken’ te kunnen indrukken.

4. Welk domein?

Kijk voordat je de trackingcode kopieert, eerst goed hoe je jouw site gebruikt. Voor de meeste ondernemers staan de instellingen goed zo. Maar heb je meerdere extensies van je site of heb je meerdere subdomeinen? Vink dat eerst aan, daarmee verandert namelijk de code die je op je site moet plaatsen.

5. Trackingcode installeren

Als het goed is zie je onderaan de pagina een trackingcode. Deze code moet je op jouw website plaatsen. Dat doe je in de HTML-code van je site. Let op dat je werkelijk ieder haakje en spatie kopieert. Doe je dat niet, dan werkt Google Analytics niet. De code plaats je voor de tag. Deze tag vind je het snelst door in de HTML-code te gaan staan en vervolgens op de knoppen ‘Control’ en ‘F’ te drukken op je toetsenbord. Vul de tag in en je komt direct bij het juiste stukje code. Er staat bij Google Analytics weliswaar aangegeven dat de code op iedere pagina geplaatst moet worden, maar bij de meeste systemen wordt het automatisch doorgeplaatst als je de code op de homepage plaatst.

6. Controleren

Google Analytics meet tegenwoordig realtime, maar het kan even duren voordat de code echt werkt. Controleer daarom de volgende dag of de bezoekers inderdaad gemeten worden. Ga naar je eigen site en bekijk een paar pagina’s. Kijk tegelijkertijd op Google Analytics onder het kopje ‘home’ en ‘realtime’. Daar moet je onder het ‘overzicht’ binnen een minuut zien op welke pagina jij je bevindt. Houd geregeld bij of alles nog goed gemeten wordt. Stel dat bijvoorbeeld dagelijks 10 offerteformulieren worden ingevuld en opgestuurd, terwijl de pagina maar dagelijks 2 of 3 pageviews genereert volgens Google Analytics, dan wordt er overduidelijk iets niet of niet goed gemeten. Meer lezen?

Zie onze website voor meer informatie