Stappenplan zelf een website maken

Ieder bedrijf heeft een website. Als je geen hoge eisen hebt én kosten wilt besparen, kun je zelf een bedrijfssite bouwen. Met dit stappenplan hoef je niet technisch onderlegd te zijn om je eigen site te bouwen.
Bij dit stappenplan om zelf je website te maken, gaat het alleen om de technische aspecten. Het is verstandig om - voordat je dit plan ten uitvoer brengt - eerst te bedenken wat het doel is van de site en in grote lijnen bepaalt hoe de site er inhoudelijk uit komt te zien.
  1. Kies een domeinnaam
  2. Registreer de gewenste domeinnaam
  3. CMS-systeem uitzoeken
  4. Kies een lay-out en template
  5. Zoek extra toepassingen
  6. Hosting regelen

1. Kies een domeinnaam

Welke url moet je website krijgen? Dat is de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Het ligt het meest voor de hand om hiervoor je bedrijfsnaam te gebruiken. Een andere optie is een combinatie met de branche of het vakgebied waarin je werkzaam bent. Als dat een veelgezochte zoekterm is, helpt het mede om hoger boven te komen in de Google zoekresultaten. Vraag jezelf ook af of je bedrijf enkel op de Nederlandse markt gericht is of dat je (op termijn) ook naar het buitenland wilt uitbreiden. In het eerste geval volstaat een .nl-extensie. Voor buitenlandse plannen is het verstandig om ook alvast ten minste een .com- of .eu adres te registreren.

2. Registreer de gewenste domeinnaam

Je kunt niet zelf een domeinnaam registreren. Dat verloopt altijd via een gemachtigd bedrijf. Kijk vooraf wel of de domeinnaam die je op het oogt hebt nog vrij is. Is dat niet het geval? Dan kun je altijd proberen om de url over te kopen van de huidige partij.

3. CMS-systeem uitzoeken

Met alleen een url ben je nog nergens. Om informatie op je website te kunnen plaatsen, heb je een cms (content management systeem) nodig. Dat is makkelijker gezegd dan gevonden. Want de keuze in cms-systemen is enorm. Van simpele gratis systemen tot aan grote op maat gemaakte cms-systemen. Afhankelijk van de wensen wat betreft lay-out, vormgeving, (extra) functionaliteiten en gebruikersgemak, kies je voor een bepaald cms. Waar begin je met zoeken? Een paar tips: Gratis opties Wil je een simpele basissite? Dan kom je meestal een aardig end met gratis cms-oplossingen. En als je een beetje hulp nodig hebt, zijn er bijbehorende officiële fora waar bouwers je graag op weg helpen. Kom je er dan nog niet uit, dan kun je altijd nog een websitebouwer inhuren die gespecialiseerd is in het door jou gekozen cms-systeem. Voorbeelden van een gratis cms: Betaalde opties Wil je net iets meer dan standaard is of raak je al in paniek van het woord ‘html’? Schakel dan externe hulp in. Leg aan een paar websitebouwers uit wat je wilt met je site. Hoe concreter, hoe beter. Niet alleen kan er door een nauwkeurige omschrijving een goede offerte gemaakt worden, het verkleint tevens de kans op miscommunicatie en dus een site die niet kan wat jij voor ogen hebt. Op basis van de offertes en het kennismakingsgesprek kies je voor een websitebouwer die een site bouwt die volledig aan jouw wensen voldoet.

4. Kies een lay-out en template

Hoe moet je site eruit komen te zien? Wil je de menubalk aan de bovenkant van je site of aan de zijkant? Wil je één groot welkomstscherm of wil je verschillende (nieuws)vlakken? Moeten foto’s een centrale plek krijgen of draait het juist om de tekst? Zo maar een greep uit de keuzes die je hebt omtrent het uiterlijk van je site. Bij een betaalde optie kun je de lay-out helemaal op maat laten maken zodat het precies aan je wensen voldoet. Bij de gratis opties ben je in beginsel afhankelijk van de templates die beschikbaar zijn. Bekijk welke template het beste bij jouw wensen aansluit. Je kunt de template later altijd nog veranderen, maar het is handiger om direct de ‘perfecte’ template te kiezen, zodat je jouw bedrijfssite goed kunt inrichten. Let bij het uitzoeken van de lay-out ook op dat het bij de huisstijl van je bedrijf past. Denk hierbij onder andere aan het kleurgebruik (kun je het template aanpassen in de huiskleuren?) en een mooie plek om het logo centraal te plaatsen (komt een vierkant of juist langwerpig logo goed tot zijn recht?).

5. Zoek extra toepassingen

Nu de basis van je site staat, kun je deze eindeloos verrijken. Wanneer je voor een op maat gemaakte versie hebt gekozen, zitten alle gewenste opties waarschijnlijk al in de versie die de webbouwer voor je heeft gemaakt. Maar ook met de gratis cms-systemen kun je vele extra’s installeren. Er zijn zowel gratis als betaalde toepassingen te downloaden. Zodoende kun je de site van je bedrijf helemaal instellen zoals je zelf wilt. Of het nu gaat om een speciaal inlogggedeelte voor klanten, het automatisch doorplaatsen van tweets of nieuwsberichten van een externe site tonen.

6. Hosting regelen

De url is geclaimd en de site gebouwd. Kortom, je bent bijna klaar om live te gaan met je site. Het enige dat nog ontbreekt is de hosting. Oftewel de serverruimte waar jouw website komt te staan. Dat kun je zelf bouwen, maar daar is wel technische kennis, tijd en geld mee gemoeid. Verreweg de meeste sites staan dan ook bij een hostingprovider. Kijk en vergelijk de verschillende aanbieders. Let naast de kosten ook op de beschikbare serverruimte en hoe er wordt afgerekend bij pieken in het verkeer (dat je geen flinke naheffing krijgt, omdat er in een maand tijd veel meer mensen dan normaal je site hebben bezocht). Meer tips:

Zie onze website voor meer informatie