Deskundige worden: expertise bepalen en ontwikkelen

Wil je dat mensen bij jou aankloppen voor advies en interviews zodat je jezelf en je bedrijf in de picture kunt spelen? Word dan expert in je branche. Hoe doe je dat? Het stappenplan om expert te worden.
 1. Bepaal je onderwerp
 2. Baken je expertisegebied af
 3. Begin met zelfstudie
 4. Zoek gelijkgestemden
 5. Doe onderzoek
 6. Wees vindbaar
 7. Blijf op de hoogte

Bepaal je onderwerp

Waar wil je expert in worden? Je hebt de totale vrijheid om te kiezen voor een bepaald onderwerp. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een expert voor. Daar ligt dus geen belemmering voor je. Dat maakt het kiezen ook wel weer lastig. Door jezelf de volgende vragen te stellen, kom je misschien wel achter jouw toekomstige expertisegebied:
 • Wil je jouw bedrijf hiermee vooruit helpen? (als dat niet het geval is richt je de overige vragen op je hobby)
 • Zo ja, in welke onderwerpen kun je de branche waarin je opereert opdelen?
 • Welk onderwerp wekt je nieuwsgierigheid? Of waar ligt je passie?
 • Zijn er al veel experts op het vlak dat je in gedachten hebt?
 • Zijn er nog opties waar minder experts voor te vinden zijn?

Baken je expertisegebied af

Focus, focus, focus. Een breed onderwerp kun jij je onmogelijk helemaal eigen maken. Immers, je hebt niet de tijd en mogelijkheid om zoveel te leren en zoveel te weten. Gevolg is dat je overal slechts een beetje van weet en dat er genoeg andere experts te vinden zijn die er veel meer vanaf weten. Beperk je dus tot een onderwerp of een gedeelte daarvan dat behapbaar is. Mocht later blijken dat dit toch te beperkt is, dan kun je altijd nog het gekozen deelgebied verbreden.

Begin met zelfstudie

Het onderwerp is bepaald. Dat maakt je echter nog geen deskundige. Om dat te worden moet je veel tijd en energie in 'jouw thema' steken. Hoe pak je het aan? Bedenk allereerst of je voldoende basiskennis hebt. Is dat niet het geval, kijk dan of er een relevante opleiding, cursus of training is die je kunt volgen. Daarnaast ga je op zoek naar boeken, tijdschriften en artikelen over het onderwerp. Maak je het onderwerp dus eigen via zelfstudie.

Zoek gelijkgestemden

Naast zelfstudie kun je ook kennis en nieuwe inzichten opdoen door met gelijkgestemden af te spreken. Door te praten met mensen die in hetzelfde onderwerp geïnteresseerd zijn, hoor je vaak nieuwe informatie. Bestaat er al een grote expert of goeroe binnen jouw kennisgebied? Observeer hem dan eens. Vraag hoe hij zijn kennis heeft opgedaan of ontdek dat via zijn cv. Bekijk zijn werkwijze en volg zijn nieuwste inzichten en ideeën. Aan de hand daarvan kun jij je eigen koers bepalen.

Doe onderzoek

Zeker als er over het onderwerp waarin jij je wilt specialiseren nog niet veel onderzoek is gedaan, loont het om je eigen onderzoek te doen. Je doet veel nieuwe inzichten, kennis en ervaring op door de onderzoeksresultaten te analyseren. Daarnaast speel je jezelf er mee in de picture. Immers, media zijn altijd zeer geïnteresseerd in cijfers en onderzoeksresultaten en wijzen je al snel aan als deskundige. Zo vang je twee vliegen in één klap.

Wees vindbaar

Als iemand een deskundige nodig heeft, moet jij natuurlijk wel snel boven komen drijven. Zorg dus dat je goed vindbaar bent en zoveel mogelijk top of mind bent en blijft bij mensen. Dat begint online, bij het maken en up to date houden van een LinkedIn-profiel en eigen website. Zet daar ook nieuw geleerde onderwerpen, gelezen boeken en gevolgde cursussen bij. En natuurlijk vermeld je er ook iedere keer dat om jouw advies of mening is gevraagd, bij voorkeur inclusief een link naar het eindresultaat (bijvoorbeeld het artikel of het tv-fragment).

Blijf op de hoogte

Je bent nooit uitgeleerd. Voor een deskundige gaat dat nog meer op. Immers, tijden veranderen en de ontwikkelingen volgen zich in no time op. Voor je het weet spreek je over achterhaalde informatie en technieken. Blijf dus op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Een paar uur per week investeren in je kennis, is daarbij een must. Een aantal tips om zo min mogelijk te missen:
 • Lees vakbladen
 • Abonneer jezelf op nieuwsbrieven
 • Gebruik rss-feeds van sites of zet de sites onder je favorieten en check deze minstens één keer per week
 • Praat geregeld met vakgenoten en mededeskundigen
 • Woon seminars, congressen en evenementen bij

Zie onze website voor meer informatie