Stappenplan website maken (voorbereiding)

Iedereen kan een website maken. Wil je een effectieve website voor je bedrijf, ga er dan iets beter voor zitten. Met deze tips staat de website voor je bedrijf als een huis.
Voordat je een website bouwt of laat bouwen, moet je over een aantal zaken goed hebben nagedacht. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Waar moet je allemaal aan denken als je een website voor je bedrijf wil (laten) maken?

De doelstelling van de site

Wat is het voornaamste doel van je bedrijfssite? Wat wil je uit je online bezoek halen? Wil je directe verkopen realiseren, mensen offertes of informatiepakketten aan laten vragen, of wil je ze louter informeren over de mogelijkheden die jouw bedrijf biedt? Maak de doelstelling zo concreet mogelijk.

Bepaal de doelgroep en behoeften

Welk soort mensen bezoekt de site van het bedrijf? Techneuten bedien je op een andere manier dan jonge vrouwen. En een oudere doelgroep behoeft een groter lettertype dan jongeren. Creëer een duidelijk beeld van de doelgroep, hun wensen en behoeften. Wellicht heb je in je marketingplan al een doelgroepanalyse gemaakt. Controleer in dat geval of die doelgroepomschrijving ook voor de online versie van je bedrijf klopt. De volgende stap bij het bepalen van de doelgroep, is het onderzoeken van de behoefte die de doelgroep heeft. Wat ziet jouw doelgroep graag wel en niet online? Welke functionaliteiten zijn gewenst? En wat verwacht de doelgroep op jouw site te vinden? Creëer ook hier een zo helder mogelijk beeld van. Als de verwachtingen van de klant aansluiten op de uiteindelijke website, is de kans veel groter dat je website ook daadwerkelijk het gewenste effect sorteert.

De lay-out van de site

Hoe wil je dat de site eruit komt te zien? En welke functionaliteiten heb je nodig? Voor een webshop heb je een bestelproces en online betaalmogelijkheden nodig, terwijl meer interactieve functionaliteiten wenselijk zijn bij een informatieve site. Zoek daarnaast ook naar voorbeelden van sites die je niet én wel mooi vindt. Zeker als je de site door een professional laat bouwen, helpt een moodboard om je wensen duidelijk te maken. Houd er bij het bedenken van de lay-out wel rekening mee dat Flash, filmpjes die direct laden en andere fancy-functies, vaak niet bezoek- en Googlevriendelijk zijn. Probeer dat - zeker op de homepage - te beperken of overleg met een deskundige over de mogelijkheden.

De huisstijl van je bedrijf

Houd bij het bedenken, ontwerpen en opzetten van de website ook rekening met je eigen huisstijl. Daarmee creëer je herkenning bij je (toekomstige) klanten. Denk hierbij niet alleen aan kleurgebruik, maar ook aan de tone of voice van artikelen, slogans en het beeldmateriaal. Het moet voor online bezoekers direct duidelijk zijn dat deze site onderdeel uitmaakt van jouw bedrijf.

De menustructuur

De volgende stap voor je de site daadwerkelijk kunt gaan bouwen, is het bedenken van de sitestructuur en/of de menubalk. Welke informatie wil je allemaal op je site hebben staan en hoe ga je dat onderverdelen en aan elkaar koppelen? Houd het zo overzichtelijk mogelijk. Dat betekent dat je de bezoeker stapje voor stapje door de site begeleidt, maar tegelijkertijd moet voorkomen dat de bezoeker meer dan twee kliks verwijderd is van zijn doel. Een lastige tweestrijd, wat je vooraf goed moet uittekenen.

Beschrijf de functionaliteiten

In een zogenoemd functioneel ontwerp beschrijf je welke functionaliteiten de website nodig heeft. Wat wil je met de website kunnen doen, hoe moet het werken en hoe moet het eruit zien? Wees hierin zo concreet mogelijk. Wil je bijvoorbeeld een deel van de site achter een inlog? Wie moet zich dan kunnen registreren, wie accordeert de aanvragen en hoe ziet alles er achter de inlog uit? Hoe duidelijker en explicieter je beschrijft wat je wensen zijn, hoe kleiner de kans op een misverstand met degene die de site uiteindelijk bouwt.

Haalbaarheid plannen

Kunnen al je wensen daadwerkelijk uitgevoerd worden? Budget is uiteraard een eerste vereiste. Maar onderschat ook het up-to-date houden van de informatie op je site niet. Heb je de intentie een blog bij te houden of een nieuwssectie in het menu op te nemen? Realiseer je  dat de bezoeker verwacht dat hier op zijn minst één keer per maand een bericht wordt geplaatst. Vraag jezelf af of dat echt haalbaar is. Als dat niet het geval is, is de functie schrappen de beste optie.

Focus

Doe niet van alles een beetje. Beperk je site tot één hoofddoel. Hoe meer aspecten je aan de site toevoegt, hoe meer je moet bijhouden. Bovendien betekent het dat je steeds lastiger in één zin aan de klant duidelijk kunt maken wat de meerwaarde is van jouw website. Een laatste – niet onbelangrijke – reden om focus op je site aan te brengen, is omdat Google dan beter begrijpt waar jouw site om draait en je daardoor in die categorie hoger positioneert in de zoekresultaten.

Zie onze website voor meer informatie