Inschrijven bij Kamer van Koophandel (KvK)

Ga je een eigen bedrijf starten? Dan ben je verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hoe moet dat en waar moet je aan denken? Stappenplan inschrijven bij de KvK.
Alle bedrijven zijn terug te vinden in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Ook als je pas net van start bent gegaan met je onderneming, hoor je hierin te staan. Maar wanneer schrijf je jouw bedrijf precies in en wat heb je daarvoor nodig? Met deze tips schrijf je je makkelijk in bij de Kamer van Koophandel.

Wanneer inschrijven bij de KvK

Hoewel de Kamer van Koophandel sommigen vrijblijvend in de oren klinkt, is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel niet vrijwillig. Vanaf het moment dat je deelneemt aan het economisch verkeer ben je verplicht je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Doe je het niet, dan bega je een economisch delict. Wacht dus niet te lang met inschrijven. Bij twijfel kun je bij de KvK informeren of je een ondernemer bent of niet. Daarnaast kun je aan de hand van onderstaande criteria controleren of je een onderneming hebt. Vanaf het moment dat je kunt aantonen dat je aan alle criteria gaat voldoen, mag je het bedrijf inschrijven. Als je aan alle criteria voldoet, ben je verplicht om je bedrijf in te schrijven. Criteria van een onderneming zijn:
 • Je bent volgens de Belastingdienst btw-plichtig
 • Je levert goederen of diensten  en vraagt daar een vergoeding voor
 • Je neemt regelmatig deel aan het economisch verkeer
 • Je hebt meer dan één opdrachtgever, anders ben je in (verkapt) loondienst
 • Je voert je werkzaamheden naar eigen inzicht uit
 • Je stopt gemiddeld minstens vijftien uur per week in je zaak

Waarom inschrijven KvK

Er zijn meerdere redenen waarom je je als startende ondernemer moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Een overzicht:
 • Verplicht: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is geen keuze. Wanneer jij je niet inschrijft, bega je een economisch delict. Op een economisch delict staat een mogelijke geldboete of gevangenisstraf. Dat is een goede reden om je in te schrijven.
 • Belastingdienst: Door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Zodoende hoef je jouw onderneming niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.
 • Serieus: Het KvK-nummer dat je ontvangt bij inschrijving, plaats je in alle correspondentie met klanten en zakenpartners. Deze werkwijze is niet alleen verplicht, het laat klanten zien dat je een serieus bedrijf runt.
 • Controleerbaar: Daarnaast bied je zakenpartners een stukje zekerheid. Door je in te schrijven bij de KvK, is je bedrijf terug te vinden in het Handelsregister. Je gegevens zijn dan makkelijker te controleren.
 • Cursussen en servicedesk: KvK organiseert onder andere workshops, cursussen en bijeenkomsten voor ondernemers en starters. Ook beheren ze een telefonische servicedesk waar je allerhande vragen kunt stellen rondom het ondernemerschap.
 • Groothandel: Met het inschrijfbewijs van de KvK kun je passen aanvragen bij verschillende groothandelzaken. Denk bijvoorbeeld aan de Makro, Sligro en Office Centre.

Regelen voor inschrijving

Voordat je de onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je een aantal keuzes hebben gemaakt. De KvK is altijd bereid mee te denken over wat het beste is. Maar als je jouw onderneming snel wilt inschrijven, is het handig dit van tevoren uit te zoeken. Het gaat hierbij vooral om de rechtsvorm. Aan de hand van de door jouw gekozen rechtsvorm vul je een inschrijfformulier in. Daarnaast hangt de inschrijfprocedure af van de door jouw gekozen rechtsvorm. Anders aspect waar je aan moet denken is de vestigingsplaats. Ook als je geen bedrijfspand huurt of koopt, moet je onderneming ergens zijn gevestigd. Gebruik je daarvoor je huisadres, dan moet dat wel binnen het bestemmingsplan passen.

Inschrijftermijn bij KvK

Je bent verplicht om je minimaal één week voor of maximaal één week na de officiële start van de onderneming in te schrijven. Dit hoef je overigens slechts eenmalig te doen. Daarna sta je ingeschreven tot aan het moment dat de onderneming wordt uitgeschreven omdat je stopt als ondernemer of failliet bent.

Kosten inschrijving KvK

Je betaalt geen opstartkosten om bijgeschreven te worden in het Handelsregister.  Bovendien is met ingang van 2013 ook de jaarlijkse bijdrage aan de Kamer van Koophandel afgeschaft. Kortom, inschrijven bij de KvK is gratis.

Inschrijven bij de KvK

Inschrijven bij de KvK kan op twee manieren, afhankelijk van de door jou gekozen rechtsvorm. Inschrijven natuurlijke personen: Wanneer je voor een eenmanszaak, vof, cv of maatschap hebt gekozen, moet je persoonlijk afspreken op het kantoor van de Kamer van Koophandel in jouw regio. Je kunt je registratie al deels online invoeren, vervolgens maak je online een afspraak bij het dichtstbijzijnde kantoor. Wanneer je bij de Kamer van Koophandel langsgaat om je in te schrijven, neem je mee:
 • Geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
 • Inschrijfformulier van KvK
 • Eventuele andere formulieren die op het inschrijfformulier vermeld staan
Inschrijven rechtspersoon: Bij een rechtspersoon zoals een bv of stichting regelt de notaris de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Nadeel Kamer van Koophandel

Er kleeft één groot nadeel aan de inschrijving bij de Kamer van Koophandel: je privacy. Omdat je adres- en telefoongegevens feitelijk openbaar zijn, word je regelmatig lastig gevallen. De Kamer van Koophandel verkoopt je bedrijfsgegevens (ongevraagd) aan iedereen die jou wil lastigvallen met hun fantastische aanbiedingen. Heb je daar geen behoefte aan? Onderneem dan de volgende acties:
 • Bel-me-niet-register: Schrijf jouw onderneming dus direct in bij het bel-me-niet register wanneer je niet telefonisch overspoeld wilt worden met de meest fantastische aanbiedingen van onder andere banken, administratiekantoren en payrollbedrijven. (bv's en nv's kunnen zich niet in dit register laten opnemen)
 • Non-mailing indicator: Daarnaast heeft de Kamer van Koophandel ook een eigen 'bel-me-niet-register' in de vorm van de non-mailing indicator. Inschrijving op deze indicator zou moeten voorkomen dat de KvK je gegevens ongevraagd doorverkoopt aan derden.

Zie onze website voor meer informatie