Subsidies voor duurzaam ondernemen (MVO)

Je bedrijf MVO-inrichten kan hoge kosten met zich meebrengen. Subsidies maken het aantrekkelijker om je bedrijf te verduurzamen. Welke subsidiemogelijkheden bestaan er voor MVO? Een overzicht.
De overheid vindt duurzaam ondernemen erg belangrijk. Helaas is er geen algemene subsidiepot voor MVO. Wel zijn voor veel verschillende aspecten van MVO subsidiepotjes te vinden. De meeste milieu- en innovatiesubsidies gaan via Agentschap NL. Maar vergeet niet om bij het voorbereiden van een nieuw duurzaam initiatief ook te kijken of er bij provincies en de EU subsidiemogelijkheden zijn. Doordat er zoveel (tijdelijke) subsidies worden verdeeld, is het lastig een compleet overzicht te bieden. Daarnaast maakt het soms al verschil in welke regio je bedrijf gehuisvest is. Op de site van de overheid kun je via een handige zoekmachine kijken of een initiatief van jou mogelijk in aanmerking komt voor subsidie of belastingaftrek. Een greep uit de opties:

Energiebesparing (EIA)

Investeer je in energiebesparende technieken of duurzame energie. Kijk dan of je gebruik kunt maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA). Je betaalt hierdoor minder inkomsten- of vennootschapsbelasting én natuurlijk minder energiekosten.

Algemene milieu-investeringen (Vamil)

Heb je afgelopen jaar geïnvesteerd in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kun je belastingvoordeel krijgen via de regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).  Simpelgesteld behaal je met deze regeling liquiditeit- of rentevoordeel door in een willekeurig jaar een willekeurig percentage af te schrijven.

Algemene milieu-investeringen 2 (MIA)

Een andere wat meer algemeen voordeel van MVO is de milieu-investeringsaftrek (MIA). Door te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kun je aanspraak maken op de milieu-investeringsaftrek (MIA). Je mag dan een bepaald percentage van de investering aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Technologische vernieuwing (WBSO)

Ga je een proces innoveren of technisch nieuwe producten of programmatuur ontwikkelen? Dan kun je aanspraak maken op de WBSO. Deze stimuleringsmaatregel vergoedt een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk.

Groenproject (groenfonds)

Wil je een project in Nederland op het gebied van natuur, bos, landschap, duurzame energie of duurzame bouw ontplooien? Vraag dan niet direct een gewone lening aan, maar kijk eerst of je voor een zogenaamde ‘groene financiering’ in aanmerking komt. Het voordeel van deze lening is dat de rente lager is dan normaal. Dit groenfonds is verkrijgbaar bij vrijwel alle Nederlandse banken.

Nederlandse watersector (Wereldwijd Werken met Water)

Helpt jouw initiatief de internationale positie van de Nederlandse watersector te verbeteren? Vooral wanneer je een samenwerkingsverband bent aangegaan met andere bedrijven, onderzoeksinstellingen, overheidsorganisaties en non-profitorganisaties kun je subsidie aanvragen voor projecten Wereldwijd Werken met Water.

Investeren in ontwikkelingsland (IFC)

Ben je voornemens om een milieuvriendelijk en sociaal project in een ontwikkelingsland te starten? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een financieringsondersteuning, genaamd International Finance Corporation (IFC). Doel hiervan is het makkelijker aantrekken van externe financiers.

Opkomende markten (PSI)

Ga je aan de slag met ontwikkelingssamenwerking door bijvoorbeeld te investeren in een opkomende economie? Kijk dan of je in aanmerking komt voor het Private Sector Investeringsprogramma (PSI) van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor nog meer groene subsidies kun je ook nog meer inspiratie opdoen bij MVO Nederland.

Zie onze website voor meer informatie