Bedrijfsnaam internationaal deponeren

Heb je (in de toekomst) internationale plannen met je bedrijf? Dan is het interessant om je bedrijfsnaam ook in andere landen vast te leggen. Een overzicht waar je jouw bedrijfsnaam of merk kunt deponeren.
Wil je jouw bedrijf uitbreiden met activiteiten buiten de Benelux? Dan is het raadzaam ook in die landen waar je jouw product of dienst aan de man gaat of wilt gaan brengen, je bedrijfsnaam en/of merk officieel te beschermen. Dat kan door je merk te deponeren bij het daarvoor bestemde merkbureau. Een overzicht van de bureaus waar je moet zijn afhankelijk van het land waar je jouw bedrijfsnaam wilt registreren.

Nederland, België en Luxemburg (Benelux)

Wil je jouw merk of bedrijfsnaam officieel laten vastleggen in Nederland, dan doe je dat automatisch voor de hele Benelux. Je kunt jouw merk (laten) deponeren bij het Benelux-bureau voor de intellectuele eigendom (BBIE).

Enkele landen binnen of buiten de EU

Zijn er slechts een beperkt aantal landen waarvoor je jouw merk of bedrijfsnaam wilt deponeren? Dat kan. Hiervoor moet je bij het bureau van het land van oorsprong zij, voor Nederlandse bedrijven is dat BBIE. De prijzen wisselen sterk per land, variërend van 100 tot meer dan 1000 euro voor één klasse.

Europese Unie (27 landen)

Wil je jouw merkrecht voor alle landen die lid zijn van de Europese Unie doen gelden? Dan deponeer je jouw merk of bedrijfsnaam bij The Office of Harmonization for the Internal Market (OHIM). Je merk binnen de Europese Unie beschermen, kost je minimaal 900 euro.

Wereldwijd

Wil je jouw bedrijf internationaal maken, dan is het slim om eerst te kijken of het niet loont om je merk wereldwijd te deponeren. In dat geval is jouw merk via één aanvraagformulier beschermd in meer dan 80 landen. Evenals voor een individueel land, moet je het internationaal deponeren van je merk regelen via het bureau van je thuisland. Nederlandse bedrijven kunnen dus terecht bij BBIE. De prijs voor een internationale bescherming begint rond de 700 euro. Meer lezen?

Zie onze website voor meer informatie