Het Nieuwe Werken: benodigdheden en technologieën

Voor Het Nieuwe Werken is een gsm en laptop voor iedere werknemer essentieel. Maar wat maakt HNW nog toegankelijker? Een overzicht van de technologieën die je kunt toepassen binnen werken 2.0.
Bij Het Nieuwe Werken gaat het om de kracht van telecom en informatietechnologie. Vergaderen of overleg hoeft niet meer face to face, maar kan ook heel goed op afstand en virtueel. Dit betekent flexibelere planning en minder tot geen reistijd. Maak je bijvoorbeeld al gebruik van nieuwe mogelijkheden zoals videoconferencing, smartphones of messenger services? Overbrug afstanden op een digitale manier, gebruik de technologie van tegenwoordig en je hoeft je huis niet meer uit. Een overzicht van de mogelijkheden.

Virtueel vergaderen

Virtueel vergaderen is tegenwoordig heel eenvoudig te realiseren via bijvoorbeeld Skype. Grote afstanden worden digitaal overbrugd. Het enige wat je nodig hebt voor een simpele ‘video conference call’ is een laptop uitgerust met webcam en microfoon. Sommige diensten zijn betaald, dus let hier goed op. Eén op één virtueel vergaderen is eenvoudig. Bij meerdere partijen wordt het toch nog een zoekplaatje en kan het moeilijk blijken de juiste interactie te waarborgen. Uiteindelijk kan niets een persoonlijk (fysieke aanwezigheid) gesprek vervangen, maar vraag je altijd af of het echt noodzakelijk is af te reizen voor het gesprek.

Instant Messaging (IM)

Instant Messaging (IM) is interessant als je direct en over internet met elkaar wilt communiceren. IM is simpel gesteld een chatsysteem voor de professionele markt. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen open en gesloten systemen. Twitter is bijvoorbeeld een open systeem (open protocol). Voordeel van een open systeem is dat updates automatisch worden doorgevoerd. Nadeel: het is publiek, iedereen leest wat jij het net op stuurt. Van Skype en ICQ zijn gesloten systemen verkrijgbaar, meer ideaal voor het bedrijfsleven omdat het afgeschermd is. Je wilt waarschijnlijk niet dat iedereen jouw digitale dialogen te zien krijgt. Handig van Instant Messaging is als je even snel iets wilt vragen.

Private Social Network

Private Social Network is een digitale omgeving zoals Facebook, LinkedIn en Hyves, maar dan zakelijk. Het voordeel van het starten van een Private Social Network is dat je zelf controleert wie er toegang heeft tot jouw portal. Het belangrijkste is dat je makkelijk en direct kunt laten weten aan je collega’s waar je bent en wat je doet, daarnaast kun je eenvoudig documentatie delen. Voorbeelden hiervan zijn Blackboard (veelal gebruikt door universiteiten) en Yammer (al veel gebruikt door de overheid).

Smartphone

De smartphone: where everything comes together. Want met een smartphone kun je alles: video conferencing, instant messaging en je hebt toegang tot je Private Social Network. Overal en altijd. Een smartphone is een mobiele telefoon met uitgebreide (computer-) mogelijkheden. Een kleine computer dus, waar je ook Word, Excel en PDF bestanden op kunt openen. Je hebt met een smartphone toegang tot internet dus ook de mogelijkheid om je mail op te halen of zelfs je bestaande e-mail programma te synchroniseren. De meest bekende voorbeelden van smartphones zijn: Blackberry, Samsung en Iphone. Maar ook HTC en Nokia timmeren hard aan de smartphoneweg. Het zakelijk mobiele telefonie abonnement moet dus wel internettoegang hebben. Het klinkt gelijk als een ingewikkeld proces, maar als alles naar behoren werkt, pluk je wel degelijk de vruchten want je hebt alle informatie te allen tijde ‘in’ of bij de hand. Smartphones kunnen zelfs als navigatiesysteem dienst doen. Uitermate handig als je veel op de weg bent.

Zie onze website voor meer informatie