Het Nieuwe Werken vanuit huis (thuiswerken)

Een onderdeel van Het Nieuwe Werken is (deels) vanuit huis werken. Wat zijn de voordelen en nadelen van thuiswerken wat heb je nodig om thuis te werken? Tips voor thuiswerken.
Thuiswerken wordt door ‘de oude stempel’ misschien nog als een dagje vrij opgevat. Maar het tegendeel is waar: het geeft de werknemer de mogelijkheid zijn eigen tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Maar dan moeten de faciliteiten thuis wel up to speed zijn.

Wat heb je nodig om vanuit huis te werken?

Om vanuit huis te kunnen werken zijn de juiste faciliteiten essentieel. Een goed afgesteld bureau en werkende pc liggen daarbij voor de hand. Maar onderschat ook niet het belang van (digitale) toegang tot de benodigde bedrijfsgegevens, zodat je kunt werken op afstand met alle materialen en gegevens die daarvoor nodig zijn. Iedere keer alle informatie op een usb-stick meenemen is immers risicovol en niet altijd mogelijk (grote bestanden en software). Ook bereikbaarheid is een belangrijk element, daarom is goede telecom- en informatietechnologie een must. Denk hierbij behalve aan een goede (mobiele) telefoon, ook aan een intern chatsysteem waarmee collega's elkaar op de hoogte kunnen houden en laagdrempelig benaderen. Let er verder op dat de thuiswerkplek aan de wettelijke voorschriften en arboregelgeving voldoet. Dit om te voorkomen dat je aansprakelijk wordt gesteld bij letselschade.

Voordelen van vanuit huis werken

De voordelen om (deels) vanuit huis te werken zijn:
 • Eigen tijdindeling (’s ochtends, ’s middags, ’s avonds, doordeweeks of in het weekend werken, als het maar afkomt)
 • Vertrouwen van je manager/collega’s (werkt motiverend)
 • Geen reistijd (later je bed uit)
 • De koffie is thuis lekkerder en de lunch in veel gevallen goedkoper
 • Meer zelfstandigheid (wanneer het je ligt)
 • Het resultaat is wat telt
 • Efficiënt je tijd indelen  (je kunt werken en op de loodgieter wachten tegelijkertijd)

Nadelen van thuiswerken

De nadelen van thuiswerken zijn:
 • Minder persoonlijk; geen direct contact met collega’s
 • Geen gesprekjes tussendoor bij de koffieautomaat
 • Gebrek aan teambuilding, saamhorigheidsgevoel en ‘wij’-gevoel
 • Afhankelijk van eigen/geleverde faciliteiten om te kunnen werken
 • Zonder discipline is de geboden vrijheid en zelfstandigheid lastig
 • Geen directe collega’s om mee te sparren
 • Geen sociale controle

Hoe vaak thuiswerken?

In principe hoeven werknemers enkel voor teambuildingsessies naar kantoor te komen. Want zelfs vergaderingen kun je vanuit huis bijwonen. Toch is het – getuige diverse nadelen – niet verstandig om te vaak vanuit huis te werken. Uitzondering hierop is wanneer je als zzp’er geen collega’s en werknemers hebt. Hoeveel uur je wekelijks thuiswerkt bepaal je – in overleg - uiteindelijk zelf. En als ondernemer bepaal je ook hoeveel uur je werknemers maximaal vanuit huis mogen werken. Om je een idee te geven: de overheid heeft ooit in een initiatiefwet opgeroepen om werknemers minimaal 2 uur en maximaal 8 uur per week te laten thuiswerken. Of dat in één dag of verspreid over meerdere dagen wordt ‘opgenomen’ is vervolgens aan de werknemer zelf. In goed overleg met de leidinggevende natuurlijk.

Andere manier van leidinggeven

Tot slot vraagt regelmatig thuiswerken om een andere manier van leidinggeven. In plaats van op het aantal gewerkte uren te letten, controleer je of de geleverde output en het resultaat naar behoren is. Dat betekent onder andere dat het niet erg is als een werknemer in de ochtend twee uurtjes niet bereikbaar is, omdat hij privézaken aan het regelen is. Waarschijnlijk haalt hij die uren in de avond ruimschoots in, immers het werk moet wel binnen de gestelde deadline af zijn. Wel is het verstandig om afspraken te maken omtrent de uren die een hele afdeling of bedrijf op kantoor moet zijn. Bijvoorbeeld voor een teambuildingsessie of een wekelijkse vergadering. Probeer deze tijden en afspraken wel buiten de filetijden om te plannen.

Zie onze website voor meer informatie