Thuiskantoor: low budget werken vanuit huis

Als startende ondernemer vanuit huis werken is makkelijk en goedkoop. Een thuiswerkplek moet wel aan (wettelijke) voorwaarden voldoen. Waar moet je op letten en hoe beperk je de kosten? De checklist thuiskantoor.
Geen last van files, je eigen ideale werktijden bepalen, in pyjama werken. Vanuit huis werken heeft enkele voordelen. Nadelen zijn er ook te vinden, zoals het gezin, huishoudelijke taken en de televisie die voor afleiding zorgen. Een stukje zelfdiscipline is dus nodig om aan het eind van de dag al je werk af te hebben. Een goede thuiswerkplek kan daarbij helpen. Daarnaast is het wettelijk verplicht om het thuiskantoor volgens de arbowetgeving in te richten. Dat hoeft geen vermogen te kosten. De checklist:

De werkplek

Thuiswerken kan aan de keukentafel, maar handig is het niet. Creëer een aparte plek in huis waar je enkel zit als je aan het werk bent en al je zakelijke benodigdheden kwijt kunt. Kies bij voorkeur een ruimte die weinig gebruikt wordt, zo kun je naar je gezin toe een duidelijke scheiding maken wanneer je aan het werk bent en wanneer je vrij hebt. Een dure verbouwing is lang niet altijd nodig, een kamerscherm in een hoek van de zolder kan even effectief zijn. Gebruik je creativiteit. Wanneer je overigens de mogelijkheid hebt om een eigen entree en sanitaire voorziening te regelen voor je kantoor aan huis, dan is je werkplek mogelijk belastingaftrekbaar. Zowel bij een huurhuis als een koopwoning kun je belastingvoordeel halen uit je thuiswerkplek. In dat geval kan het wel lonen om een kleine verbouwing te ondergaan.

Inrichting en meubilair

Kijk wat je nog hebt liggen voordat je alles nieuw koopt. Wellicht hebben vrienden en kennissen nog een bureau of lamp voor je die op zolder staat te verstoffen. Een andere optie die relatief goedkoop is, zijn veilingsites. Er zijn verschillende bedrijven in Nederland die inboedels van failliete bedrijven verkopen. Zo koop je voor weinig geld een arbotechnisch verantwoorde bureaustoel en tafel. Verder kun je het zo bont en sober maken als je zelf wilt. Laat je de muren gewoon zoals ze zijn of geef je ze een fris kleurtje? Zolang je niet veel klanten over de vloer krijgt, is het niet noodzakelijk om je werkplek flink op te pimpen en in de bedrijfsstijl in te richten.

Arboregels

Zeker als je het serieus wilt aanpakken en je bij de Kamer van Koophandel (KvK) gaat inschrijven, is het belangrijk om je te houden aan het arbeidsomstandighedenbesluit. De inrichting van je werkruimte moet dan aan een aantal eisen voldoen:
  • Ergonomisch verantwoord: Je moet op ergonomisch verantwoorde manier je werk kunnen doen. Daarvoor heb je een degelijke en passende stoel, werkblad en eventuele werktafel voor nodig.
  • Verlichting: Er moet voldoende kunstverlichting aanwezig zijn, maar niet te veel. Als je veel met een beeldscherm werkt, zijn hier ook nog extra eisen aan verbonden, zo mag je scherm niet voor een venster plaatsen en mag buitenlicht niet spiegelen op het beeldscherm.

Bevoorrading

In een groot warenhuis kun je alles wat je nodig hebt in één keer vinden. Maar goedkoop is anders. Zoek eerst eens door het huis wat je nog allemaal hebt. Pennen, papier, schriften, paperclips, nietjes en mappen heb je vaak wel ergens in huis liggen. Ga vervolgens de stad in of naar de groothandel om de resterende spullen te kopen. Koop liever niets waarvan je niet honderd procent zeker weet dat je echt niet zonder kunt. Zaken die je niet direct nodig hebt, koop je als er een leuke aanbieding voorbij komt.

Faciliteiten

Een vaste telefoon kan handig zijn als je veel naar vaste nummers moet bellen. Is dat niet het geval, dan is het waarschijnlijk goedkoper om alleen een mobiel nummer te nemen. Ook een fax is lang niet altijd nodig. Vaak volstaat een scanner en eventueel een fax-to-mailnummer voor het geval mensen iets naar jou willen faxen.

Milieuvriendelijk

Zeker bij spullen die je nieuw koopt, kun je rekening houden met het milieu. Apparaten die energie besparen zijn niet alleen goed voor je imago, ze zijn ook vriendelijk voor je portemonnee. Sluit daarom altijd de computer af als je klaar bent met werken en haal de laders uit het stopcontact. Andere manier om geld te besparen en groen te doen is door bijvoorbeeld papier te recyclen. Meer lezen over kantoor aan huis houden?

Zie onze website voor meer informatie