Een vacature / personeelsadvertentie schrijven

De inhoud van een vacature bepaalt of en welke sollicitanten je aantrekt. Hoe schrijf je een goede vacature? Tips en do’s en don’ts bij het opstellen van een vacature.
Een vacature moet aantrekkelijk zijn. Immers, je wilt dat mensen reageren op jouw oproep. Kleur de functie niet te positief in. Sollicitanten moeten een realistisch beeld hebben van jouw bedrijf en de mogelijkheden die ze krijgen, anders loop je het risico dat ze vrij snel na hun aanstelling ontslag nemen. Dat is zonde van alle tijd en geld dat je in de werving- en selectieprocedure hebt gestopt. Natuurlijk wil je in een vacature ook niet teveel negatieve aspecten opsommen. Dat schrikt menig respondent af. Hoe zorg je dat een vacature (juridisch) goed is en voldoende respondenten trekt? Voor een groot deel kun je de gegevens gebruiken die je in het functieprofiel hebt opgesteld. Tips voor het schrijven van een vacature.

Inhoud van de functie

Randvoorwaarden

Algemene tips

Functiebeschrijving

Waar ben je naar op zoek? Het belangrijkste element van een vacature is de functiebeschrijving. Welke functie is vacant? Vermeld kort en duidelijk wat de functie inhoudt: de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Als het goed is, kun je hier volstaan met een samenvatting van het functieprofiel.

Opleidingsvereisten

Vermeld in de vacature duidelijk welk opleidingsniveau de sollicitant minimaal behaald moet hebben.Wanneer een specifieke opleiding vereist is, noem je die prominent in de vacature. Daarmee voorkom je menig reactie van mensen die niet aan de opleidingsvereisten voldoen. Als de opleiding minder van belang is, kun je ook aangeven dat je op zoek bent naar iemand met bijvoorbeeld denkwijze op mbo- of hbo-niveau. Dat impliceert dat het papiertje minder relevant is en dat ruime werkervaring op het gewenste niveau ook voldoende is.

Werkervaring

De opleidingseis is veelal het belangrijkste aspect voor de functie. Maar ook de hoeveelheid ervaring die een kandidaat heeft kan bepalend zijn voor het wel of niet in aanmerking komen voor de functie. Wanneer je er belang aan hecht dat een kandidaat al de nodige werkervaring heeft opgedaan, vermeld je dat in de vacature. Geef ook aan of het een harde vereiste is of dat ervaring enkel de voorkeur geniet.

Gewenste vaardigheden

Naast opleiding en ervaring zijn er waarschijnlijk nog andere aspecten waar de kandidaat bij voorkeur aan voldoet. In de meeste gevallen gaat het om vaardigheden die het uitvoeren van de functie makkelijker maken. Als het goed is heb je hiervoor een opsomming gemaakt in het functieprofiel. Neem de belangrijkste vaardigheden op in de vacature.

Contractduur en werkuren

Om teleurstelling te voorkomen is het aan te raden om de contractduur en het aantal werkuren te vermelden in de vacature. Gaat het om een tijdelijke, freelance of vaste aanstelling? En hoeveel uren per week moet de kandidaat minimaal kunnen werken? Indien van toepassing geef je bij dit onderdeel aan dat thuiswerken tot de mogelijkheid behoort. Dat is voor veel huidige werknemers een grote pre.

Arbeidsvoorwaarden

Een vacature wordt aantrekkelijk door niet alleen hoge eisen aan de kandidaat te stellen, maar ook duidelijk te maken wat je daar tegenover stelt. Vermeld kort en bondig welke extra’s in het verschiet liggen voor de potentiële werknemer. Hiermee bedoelen we de niet standaard (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een hoger salaris dan marktconform is, extra vakantiedagen, auto van de zaak of een riante reiskostenvergoeding.

Bedrijfsinformatie

Wat maakt jouw bedrijf aantrekkelijk om voor te werken? Voor veel werknemers is werksfeer een belangrijk onderdeel van het werk. Er worden immers vele uren met collega’s doorgebracht. Geef in één of twee zinnen weer wat voor soort bedrijf je hebt. Denk aan formeel of informeel, 9 tot 5 mentaliteit of juist extreme flexibel. Ook zaken als aantal werknemers, vestigingsplaats en de core business van het bedrijf, zijn zaken wat de gemiddelde sollicitant wil weten.

Sollicitatieprocedure

Vergeet niet in de vacature te zetten hoe kandidaten kunnen reageren op deze functie. Per mail of post en naar wie moet de sollicitatiebrief en C.V. gestuurd worden? Indien er nog plaats voor is, vermeld je hier kort enkele belangrijke details over de vervolgprocedure. Zeker wanneer een assessment of psychologische test deel uitmaakt van de sollicitatieprocedure is het slim sollicitanten daar in een zo vroeg mogelijk stadium van op de hoogte te brengen.

Contactinformatie

Waar kunnen mensen terecht voor meer informatie? Plaats een mailadres en/of telefoonnummer van degene die daadwerkelijk meer over de functie kan vertellen en daar ook komende dagen de tijd voor heeft.

Uiterste sollicitatiedatum

Niet onbelangrijk is de datum tot wanneer kandidaten kunnen solliciteren. Te vaak wordt dit niet vermeld. Dat levert veel telefoontjes en mails op van potentiële kandidaten die informeren of ze nog kunnen solliciteren. Daarnaast reageren mogelijk interessante kandidaten nog wanneer je allang bezig bent met het selectieproces. Niet handig en makkelijk te voorkomen door een uiterste reactiedatum in de vacature te zetten.

Schrijfvorm

Let bij het schrijven van de vacature op je schrijftaal. Ben je op zoek naar jonge mensen die zich thuis voelen bij een hip en dynamisch bedrijf? Blijf dan ver uit de buurt van ambtelijk en wollig taalgebruik. Wanneer je een stevigere functie vacant hebt, is het juist beter om niet te hip en jolig over te komen.

Juridische regels vacature

Houd tot slot ook rekening met de wettelijke bepalingen en de sollicitatiecode van het NVP bij het opstellen van de vacature. Zo is discriminatie op basis van geslacht, leeftijd, ras en etniciteit verboden, tenzij het om positieve discriminatie gaat. Maar zelfs positieve discriminatie is niet zonder meer zomaar toegestaan. Meer over de juridische regels bij vacatureteksten in het volgende artikel.

Zie onze website voor meer informatie