Italix

Steinar Henskes (21)

Wat: ontwikkeling van businessconcepten, waaronder de Agrilaser, een geluidloos en draagbaar apparaat voor het verjagen van ganzen en andere vogels
Start: 2011
Personeel: 3
Omzet: niet openbaar

Op Schiphol worden ganzen vergast, omdat de dieren overlast veroorzaken en een gevaar kunnen vormen voor opstijgende en dalende vliegtuigen. Als het aan Steinar Henskes ligt, leefden de dieren nog. Zijn Agrilaser verjaagt de beesten namelijk ook, maar dan een stuk diervriendelijker.

Zijn laserapparaten, die eruit zijn als een flinke zaklamp, zijn de vogelverschrikkers van deze eeuw. Door de laser over een akker te laten bewegen, verjaagt een boer vanaf zijn erf de vogels, een klus waarvoor hij anders een paar keer per dag het land op moet. `Ik ben al vanaf mijn jeugd geïnteresseerd in lasers`, zegt Henskes. `En ja, dan kom je vanzelf op dit soort toepassingen.” Niet dat er niet eerder met lasers is geëxperimenteerd. Ook door Schiphol. “Maar daar is het plan werd afgeschoten. Blijkbaar waren ze nog niet zo ver als ik nu.”

Voorlopig is de agrarische sector een belangrijke voor Henskes. Hij verkoopt met zijn team inmiddels lasers in verschillende Europese landen, en ook in de potentieel gigantische Russische markt heeft hij voet aan de grond. Officieel is Henskes eerstejaars International Business administration aan de VU, maar of die studie voltooit wordt? “Nou, ik leer wel hele zinnige dingen die ik in mijn bedrijf prima kan toepassen. Dus ik blijf het zo lang mogelijk combineren.”

Tekst: Rob Roelofs

25 onder de 25 van 2012