Liquido d’Oro

Ridder Drost (24)

Wat: Leverancier van ambachtelijke olijfolie
Start: 2005
Personeel: 5
Omzet: 517.000 euro

Bijna ging hij over de kop met Liquido d’Oro. “Ik groeide heel hard, deed alles op onderbuikgevoel. Toen kreeg ik problemen met een klant die steeds meer bestelde maar steeds later betaalde.” Ridder Drost kreeg het aanbod om de zaak over te doen aan een levensmiddelenbedrijf. Zelf zou hij directeur worden. “Ik kreeg een contract van twintig pagina’s waar ik niets van begreep.” Hij deed het niet en kwam ‘in een rollercoaster’ terecht. Met alleen een havo-diploma en een voorraad met een beperkte houdbaarheid wezen banken hem subiet de deur. “Maar verkopen zou zonde zijn, ik had het gevoel dat ik nog niet alles eruit had gehaald.”

Drost buffelde door en is inmiddels uit de problemen. Hij sloot onlangs een deal met de Nederlandse wijnbeurs. Een strategische keuze, noemt hij het zelf, waarbij hij ervan uitgaat dat olijfolie in het verlengde ligt van wijn. En dat mensen die voor goede wijn willen betalen, dat ook voor olijfolie willen doen. Zelf raakt hij niet uitgesproken over de smaak van zijn olijfolie. Hij werd er verliefd op toen hij backpackte in Italië en hij besloot het te importeren. Geen olie die is geraffineerd, vermengd met andere oliën, maar olie die ‘ruikt naar vers gemaaid gras en smaakt naar citrusfruit’. De olijfolie van Liquido d’Oro wordt verkocht in speciale flessen die de houdbaarheid, de smaak en de vitamine E beschermen.

Liquido d’Oro heeft tegenwoordig ook buitenlandse fans. Via de website verkoopt Drost de olijfolie aan Groot Brittannië, Duitsland, België en de Verenigde Staten. Hij verwacht dat de omzet die hij in het buitenland maakt, volgend jaar groter is dan die in Nederland. Recent kreeg hij weer een bod om zijn bedrijf te verkopen. “Het vleit enorm, en het kriebelt ook wel. Soms snak ik naar een moment dat ik even niets aan mijn hoofd heb. Maar aan de andere kant zijn er nog zoveel dingen die ik nog wil meemaken.” 

Tekst: Eefje Rammeloo

Lees ook het interview dat Sprout met Ridder Drost had in 2010

25 onder de 25 van 2012