Moyee Coffee

Guido van Staveren van Dijk (45)

Wat: koffie branden en verpakken in de koffieproducerende landen
Daagt uit: de huidige koffiemultinationals
Sinds: start verkoop november 2013, in voorbereiding sinds 2012
Omzet 2013: 70.000 euro 
Medewerkers: 12 in Nederland en 5 in Ethiopië - in de loop van dit jaar worden dat er 35

Ondernemer Guido van Staveren van Dijk heeft een duidelijke visie op de koffiebranche. “Ontwikkelingshulp is te lang een verkapte subsidie geweest voor multinationals die weigeren de waarde eerlijk te delen. Door te investeren in professionele koffiebranderijen in koffieproducerende landen, zullen wij laten zien dat het ook anders kan. Moyee Coffee streeft naar een eerlijke koffieketen die verdergaat waar fairtrade stopt.”

Moyee Coffee is het eerste zogeheten FairChain koffiebedrijf ter wereld, dat ook nog eens winst wil maken. Van Staveren van Dijk: “Ethiopië exporteert 99,9 procent van zijn bonen onbewerkt. Dit levert jaarlijks 800 miljoen euro op. Een geroosterde koffieboon is tot wel zeven keer meer waard, exporteert Ethiopië die, dan kan het drie miljard euro verdienen. Dat is meer dan het nu ontvangt aan ontwikkelingshulp.”

Ethiopië is slechts het beginpunt, als het aan Van Staveren van Dijk ligt. “We streven naar een wereldwijde FairChain ontwikkeling. Als de koffiemultinationals ons voorbeeld niet volgen, worden wij net zo groot als Douwe Egberts, alleen zijn wij dan de verbeterde 2.0 versie. De markt zal laten zien dat het loont om netjes te delen en mooie producten te maken voor een redelijke prijs.”

Auteur: Yvette Bax

Challenger50 van 2014

op = op voordeelshop
Text to change
Fixico
http://davehakkens.nl/blog/wp-content/uploads/2013/10/tumblr_mula55dh621srbu7mo1_1280.jpg
Tiqets
Tom Kabinet
tonnis de boer, tradecloud
gpc kant
Bitonic
Monyq
BrightNL
WappZapp – colin en wienke
Moyee Coffee
Zorgvoorelkaar Mathijs Huis in 't Veld en Patrick Anthonissen
naif
nederland isoleert raoul kiksen
Pluplus
dun agro hennep bouwmateriaal
Sprout family - Sprekershuys
stach schaberg STACH food