Catawiki

Wat: online veilinghuis
Wie: René Schoenmakers (45) en Marco Jansen (45)
Daagt uit: eBay t/m Christie's
Sinds: 2008
Omzet: ‘groeit 300% per jaar’
Medewerkers: 220

Het webveilinghuis van René Schoenmakers en Marco Jansen organiseert wekelijks veilingen waar meer dan 15.000 kavels onder de hamer gaan. ‘We zijn begonnen met verzamelaars van postzegels, stripboeken en munten als doelgroep, maar het grootste deel van onze omzet halen we nu bij mensen die bijzondere objecten willen kopen: sieraden, kunst, oldtimers of wijn."

"We vallen in het gat tussen eBay en de veilinghuizen: de bovenkant van onze kavels komt in het vaarwater van de Christie’s van deze wereld", zegt Schoenmakers. Wat Catawiki extra bijzonder maakt: het werkt met echte veilingmeesters en curatoren van vlees en bloed.

Na een kolossale investering van 75 miljoen euro, afkomstig van internationale venture capitalfirma’s, gaat sinds dit jaar het gas er stevig op: in zeven Europese landen heeft Schoenmakers nu boots on the ground, maar de Chinese markt bedient hij bijvoorbeeld vanuit Nederland. In Azië en het Midden-Oosten zit namelijk de grote vraag, het aanbod van kunst, oldtimers en postzegels krijgt Catawiki met name los uit het eigen continent. "We gaan nu internationaal veel sneller uitrollen. Onze grootste uitdaging is op dit moment goede developers vinden: we moeten de site blijven verbeteren en experimenteren voor de beste gebruikerservaring."

Challenger50 van 2015