Karmijn Kapitaal

Wie: Désirée van Boxtel (46) Hadewych Cels (50) en Cillan Jansen Verplanke (46)
Wat: Investeringsfonds
Daagt uit: niet-diverse investeerders
Sinds: 2010
Omzet: '1 tot 2 miljoen, exclusief de omzet van onze portfoliobedrijven'

Onderzoek toont aan bedrijven geleid door mannen én vrouwen beter presteren, maar juist vrouwen denken minder snel aan private equity als ze hun bedrijf willen laten groeien, ontdekten Désirée van Boxtel, Hadewych Cels en Cillan Jansen Verplanke.

Ze begonnen Karmijn op basis van dit ‘gaatje in de markt’ en deden de afgelopen jaren zes participaties in bedrijven met minimaal 30% vrouwen in de top, waaronder lederwarenfabrikant Fred de la Bretonniere. De vaak low profile ondernemers benaderen ze zelf, alles draait om de klik, het gevoel. “We zijn toegankelijk, zorgzaam, nuchter en hebben een persoonlijke touch. Bij het eerste contact nemen we een cadeautje mee, we sturen een handgeschreven briefje, of doen chocolademuntjes in de envelop. Een heel andere benadering dan de keiharde Angelsaksische spelers in de markt ja.”

De eerste exit heeft Karmijn inmiddels achter de rug, de eerste tranche van een tweede investeringsfonds is gerealiseerd, de tweede tranche volgt op korte termijn. Het doel? “Ondernemers laten shinen. Zoals de mensen achter productiebedrijf Tuvalu, dat we loskochten van Sony. Ze zijn zo blij om op eigen benen te staan. Het mkb is een dankbare sector, je ziet meteen resultaat.”

Karmijn hoopt veel bedrijven van toekomstige zakenvrouwen van het jaar te begeleiden en op een dag internationale vestigingen van Karmijn Kapitaal te openen.

Challenger50 van 2015