Made Blue

Wie: Machiel van Dooren (36), Frank van der Tang (37) en Robin Pot (50), Sander de Iongh (36)
Wat: drinkwater in ontwikkelingslanden
Daagt uit: ontwikkelingshulp
Sinds: 2014
Medewerkers: 4
Omzet: 2 ton

Water is in Nederland goedkoop en overal beschikbaar. “Maar in de rest van de wereld is dit lang niet zo vanzelfsprekend”, zegt Machiel van Dooren. Zo'n 750 miljoen mensen hebben geen (permanente) toegang tot schoon drinkwater. Zijn bedrijf Made Blue heeft een manier gevonden om het waterverbruik van Nederlandse bedrijven - of juist hun bespaarde liters - één op één te spiegelen met schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Bedrijven zoals hotels, wasmachinefabrikanten en frisdrankproducenten betalen, afhankelijk van de dienstverlening, een paar honderd euro tot 2.000 euro per jaar, en krijgen daarvoor bijvoorbeeld een gecertificeerde watervoetafdruk en ondersteuning bij de communicatie. Daarnaast doneren ze 1 euro per 5000 liter water voor ontwikkelingslanden, waarmee zo’n 250 mensen een dag lang kunnen worden voorzien. “Dat vinden ze een vernieuwend verhaal, waarmee ze zich kunnen profileren en meehelpen om drinkwater voor iedereen op de kaart te zetten.”

Made Blue, dat afgelopen zomer werd benoemd tot B Corp, sluist het geld door naar drinkwaterprojecten in arme landen. Op zes plekken in de wereld wordt daar nu aan gebouwd. In 2017 wil het bedrijf een miljoen euro aan kapitaal in drinkwaterprojecten stoppen. “Dat klinkt nu nog ambitieus. Maar we zitten na een jaar al richting de half miljoen.”

Challenger50 van 2015