Rotterzwam

Wat: circulaire champignonteelt
Wie: Siemen Cox en Mark Slegers
Daagt uit: traditionele telers
Sinds: 2013
Medewerkers: 7

In het voormalig zwemparadijs Tropicana met uitzicht over de Maas in Rotterdam telen Siemen Cox en Mark Slegers oesterzwammen op gebruikte koffiedrab. De drab, dat wordt opgehaald bij de locale horeca, is goed voor ruim vijftig kilo zwammen per week. Rotterzwam is een toonbeeld van de circulaire economie, want ook het overgebleven materiaal wordt door middel van speciale gft-bakken met wormen omgezet tot hoogwaardig compost.

Het team van zeven medewerkers verovert inmiddels de wereld: “We hebben meer dan 30 ondernemers opgeleid die dit in hun eigen stad zijn gaan doen, van Chili tot Turkije en Denemarken.” 

Challenger50 van 2016

Roland Wiechert
Thomas Bunnik, Pritle
Amber Mobility, Steven Nelemans, jonge ondernemer, Sprout, deelauto's
Melanie Rieback, Radically Open Security
Manon van Essen
Proforto
NICE, Nina Weerman
Jeroen Starrenburg, Denis Joannides, Onegini