Afval loont

Wat: Geld verdienen met afval
Wie: Jørgen van Rijn
Daagt uit: Afvalbranche
Sinds: 2011
Omzet: 1 miljoen euro (2016)
Medewerkers: 17

Als kind verzamelde Jørgen van Rijn (48) al oud papier om dit afval voor 10 cent per kilo te verkopen aan een handelaar in de buurt. Later ging Van Rijn in de financiële wereld aan de slag, maar hij wilde iets go eds doen voor de wereld. Daarom besloot hij iets te doen met zijn oude baantje: afval verzamelen.

Sparen met afval

Het resultaat is Afval loont, een bedrijf waarbij particulieren, scholen verenigingen tegen een kleine vergoeding hun afval kunnen inleveren. Mensen leveren papier en karton, plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons, textiel, frituurvet en kleine elektrische apparaten in bij de recycleshop van Afval Loont en krijgen automatisch geld bijgestort op een spaarrekening. Daarop kunnen ze sparen voor hun eigen huishouden, maar ook samen met anderen voor maatschappelijke organisaties als scholen, verenigingen of bijvoorbeeld de kerk of moskee.

Milieu redden

"Afval Loont is de enige die op deze schaal en volledig geautomatiseerd opereert. We hebben een rijk databestand van spaarders en deelnemende organisaties." Van Rijn wil het milieu redden van de ondergang, maar communiceert dat bewust licht, met een knipoog. “Dreigen met het einde der tijden motiveert mensen niet het juiste gedrag te vertonen”, zegt hij. "Iedereen heeft afval, elke dag, en dat maakt het een ideaal middel om veel mensen te bereiken. Afval Loont zorgt dus voor meer recycling, werk voor kwetsbare groep en opbrengsten voor de gemeenschap waar we actief zijn."

Afvalwereld

De ondernemer neemt het op tegen de 'oerconservatieve afvalwereld'. De traditionele branche denkt volgens Van Rijn “voornamelijk in meer bakken en iets duurzamere vrachtwagens in plaats van uit te gaan van de inwoners van Nederland, die zelf in hun keuken moeten beslissen of ze bereid zijn afval te scheiden.” Van Rijn investeerde eigen vermogen in zijn bedrijf, haalde 90.000 euro op met crowdfunding en wist van investeerders, waaronder Social Impact Ventures, een half miljoen te vergaren.

Afval loont is inmiddels actief in Rotterdam, Noordwijk, Barendrecht en Den Haag en een vijfde gemeente - Schiedam - volgt eind dit jaar. Van Rijn wil in eigen land naar twintig filialen in 2020. “We staan op de drempel van de definitieve doorbraak in Nederland. Vanaf het begin was er ook veel interesse uit het buitenland. We zijn nu ook bezig met partijen uit Afrika en Azië.”

Challenger50 van 2017

Niek Karsmakers, Jesse van der Meulen, Aimforthemoon
Patrick van der Mijl, Erwin van der Vlist, Speakap
Stella Fietsen
Hans Cobben, Bluebee
Thijs Winkels, Brownies & Downies
Heliox
Boyan Slat, The Ocean Cleanup
Daan Reijnders, instant Magazine
zebra
Jurriaan Ruys, Land Life Company
Martijn Elserman, Erik de Bruijn, Ultimaker
Nerdalize
United Wardrobe, Sjuul Berden, Thijs Verheul, Thijs Slijkhuis
Steven Schuurman
Hugo en Paul van Virtuagym
Bernard Schreiner, Ramon Keijsers, Paazl
Zens
Bastiaan Hagenouw, Fietsenwinkel.nl
Marjolein Helder, Plant-e
 Niels Duijvestijn, Zoef.com
Daniel de Boer, ProQR
Matthijs Olieman, Sven Pluut, ZonnepanelenDelen
Siete Hamminga, Robin Radar Systems
Ruben Walker, Judith Walker, African Clean Energy
Rollor
Richard Rensen,  Zolemba
Mark Lange, Ace & Tate
Giels Brouwer, SciSports
Jørgen van Rijn, Afval Loont
Nina Pierson, Jop van de Graaf, Ida de Haart, SLA