Black Bear Carbon

Wat: recyclen van afgedankte autobanden
Wie: Jan Jonkman, Ronald Verberne en Martijn Lopes Cardozo
Daagt uit: grondstoffenfabrikanten
Sinds: 2010
Omzet (2016): 1 miljoen euro
Medewerkers: 15

Wat doe je met je oude autobanden? Doorgaans eindigen die op het autokerkhof. Niet als het aan ondernemer Martijn Lopes Cardozo ligt van Black Bear Carbon. Zijn startup zet oude autobanden om in een zwarte kleurstof. Die kan weer gebruikt worden als versterkingsmiddel in nieuwe banden of rubbers, maar ook als pigment in coatings, plastics en inkten.

Cradle to cradle

De oprichters van Black Bear Carbon hebben de cradle-to-cradle-filosofie hoog in het vaandel staan. Lopes Cardozo: "Jaarlijks komen er meer dan een miljard autobanden aan het einde van hun levensduur. Veel van deze banden worden verbrand en in Afrika zorgen ze voor de verspreiding van malaria. Daar willen wij een eind aan maken. Wij halen hoogwaardige grondstoffen uit oude banden en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie."

Zwartsel

Het traditionele productieproces van de koolstof, waarbij aardolie gedeeltelijk verbrand wordt, is energie-intensief en vervuilend. Doordat Black Bear Carbon het zwartsel terugwint, bespaart de fabriek jaarlijks ruim 20.000 ton CO2 en levert het ook nog energie op. Geen wonder dat de markt positief reageert op het initatief. "Veel bedrijven hebben aangegeven dat ze meer duurzame grondstoffen willen gebruiken, zeker als ze in kwaliteit en prijs kunnen concurreren met de traditionele vervuilende grondstoffen", legt Lopes Cardozo uit. "Dit is nu mogelijk voor de banden-, rubber-, plastic- en verfmarkt. Meer dan honderd bedrijven hebben inmiddels ons product getest voor gebruik in commerciële producten."

Snel opschalen

De totale markt voor de zwarte kleurstof is immens, benadrukt Lopes Cardozo. Een internationale uitrol is daardoor van groot belang voor Black Bear Carbon. "Momenteel hebben we slechts een marktaandeel van 0,00000001 procent. De markt voor carbon black is enorm, we hebben nog maar een installatie die 'slechts' 1,5 miljoen banden kan verwerken. Snel opschalen is het devies."

Challenger50 van 2017

Jørgen van Rijn, Afval Loont
Nina Pierson, Jop van de Graaf, Ida de Haart, SLA
Niek Karsmakers, Jesse van der Meulen, Aimforthemoon
Patrick van der Mijl, Erwin van der Vlist, Speakap
Stella Fietsen
Hans Cobben, Bluebee
Thijs Winkels, Brownies & Downies
Heliox
Boyan Slat, The Ocean Cleanup
Daan Reijnders, instant Magazine
zebra
Jurriaan Ruys, Land Life Company
Martijn Elserman, Erik de Bruijn, Ultimaker
Nerdalize
United Wardrobe, Sjuul Berden, Thijs Verheul, Thijs Slijkhuis
Steven Schuurman
Hugo en Paul van Virtuagym
Bernard Schreiner, Ramon Keijsers, Paazl
Zens
Bastiaan Hagenouw, Fietsenwinkel.nl
Marjolein Helder, Plant-e
 Niels Duijvestijn, Zoef.com
Daniel de Boer, ProQR
Matthijs Olieman, Sven Pluut, ZonnepanelenDelen
Siete Hamminga, Robin Radar Systems
Ruben Walker, Judith Walker, African Clean Energy
Rollor
Richard Rensen,  Zolemba
Mark Lange, Ace & Tate
Giels Brouwer, SciSports