Bluebee

Wat: Analyse van genetisch materiaal
Wie: Hans Cobben en Koen Bertels
Daagt uit: bestaande analysesystemen
Sinds: 2011
Omzet: niet bekend

Het onderzoeken van dna en rna kost nog steeds relatief veel tijd, doordat het per patiënt om tientallen gigabytes tot zelfs terabytes aan data kan gaan. Aan de TU Delft ontwikkelde hoogleraar informatica Koen Bertels een combinatie van snelle rekenkracht en cloudtechnologie die dat proces versnelt, van enkel dagen tot enkele uren. Daardoor kan Bluebee nu via snelle cloudtechnologie tot wel zeven keer sneller genetisch materiaal analyseren voor kankeronderzoek. En kunnen medicijnen sneller worden ontwikkeld of na een diagnose de behandeling sneller en adequater worden gestart. Naarmate de diagnose exacter is vastgesteld, kan genezing zelfs met maanden worden bekort.

Belgisch kapitaal

Als startup op het snijvlak van biotechnologie en IT leidt Bluebee inmiddels een internationaal bestaan: onderzoek en ontwikkeling wordt verricht in Rijswijk, maar sinds 2016 wordt vanuit een kantoor in Boston de - voor biotech belangrijkste - Noord-Amerikaanse markt geserviced, technisch gezien vanuit een handvol datacenters op het continent. Bovendien kwam 10 miljoen investeringskapitaal in 2016 van Belgische venture capitalbedrijven. Ook TU Delft is aandeelhouder gebleven, maar de leiding is sinds 2014 in handen van Hans Cobben.

Financiële wereld

Opmerkelijk: aanvankelijk keek Bluebee naar andere industrieën om zijn versie van supercomputing toe te passen, waaronder de financiële wereld en de olie-industrie. Pas in 2014 besloot het de life sciences in te duiken, waarna met de eerste 1,75 miljoen euro seed capital een product kon worden ontwikkeld dat door medische laboratoria hartelijk werd ontvangen. Sinds 2016 zijn die betalende klanten voor Bluebees cloudsysteem. In 2017 sleepte bij marktonderzoeker Frost & Sullivan een European Enabling Technology Leadership Award in de wacht.

Challenger50 van 2017

Jørgen van Rijn, Afval Loont
Nina Pierson, Jop van de Graaf, Ida de Haart, SLA
Niek Karsmakers, Jesse van der Meulen, Aimforthemoon
Patrick van der Mijl, Erwin van der Vlist, Speakap
Stella Fietsen
Hans Cobben, Bluebee
Thijs Winkels, Brownies & Downies
Heliox
Boyan Slat, The Ocean Cleanup
Daan Reijnders, instant Magazine
zebra
Jurriaan Ruys, Land Life Company
Martijn Elserman, Erik de Bruijn, Ultimaker
Nerdalize
United Wardrobe, Sjuul Berden, Thijs Verheul, Thijs Slijkhuis
Steven Schuurman
Hugo en Paul van Virtuagym
Bernard Schreiner, Ramon Keijsers, Paazl
Zens
Bastiaan Hagenouw, Fietsenwinkel.nl
Marjolein Helder, Plant-e
 Niels Duijvestijn, Zoef.com
Daniel de Boer, ProQR
Matthijs Olieman, Sven Pluut, ZonnepanelenDelen
Siete Hamminga, Robin Radar Systems
Ruben Walker, Judith Walker, African Clean Energy
Rollor
Richard Rensen,  Zolemba
Mark Lange, Ace & Tate
Giels Brouwer, SciSports