Dit is wijs

Wat: uitzend- en opleidingsbureau voor docenten
Wie: Frank Voskuil en Joyce Plas
Daagt uit: hogescholen die docenten opleiden
Sinds: 2008 (uitzendtak in 2013)
Omzet: 7,8 miljoen euro (2016)
Medewerkers: 41

Nederland kampt met een nijpend tekort aan leraren en Frank Voskuil (32) en Joyce Plas (39) willen er iets aan doen. Ze startten ooit Dit is Wijs met het aanbieden van bredeschoolactiviteiten in achterstandswijken. Doordat scholen telkens vroegen of ze geen leerkrachten konden leveren, zijn ze met personeelsdiensten gestart. Met hun in 2008 opgerichte uitzendbureau Dit is Wijs proberen zij werkzoekenden en werkgevers in het onderwijs aan elkaar te koppelen.

Vacatures

Werkgevers kunnen voor tijdelijke of vaste vacatures aankloppen bij Dit is Wijs. Werknemers maken een profiel aan en spreken met recruiters, die met de opdrachtgevers een match proberen te maken. Om ervoor te zorgen dat het bedrijf goede professionals levert, traint Dit is Wijs zijn docenten in spe namelijk ook middels een eigen Academy. Hiermee daagt het de hogescholen uit die ook lerarenopleidingen aanbieden. “We zijn onze Academy gestart om onze eigen leerkrachten op te leiden, maar vanwege het grote lerarentekort in Nederland zijn we op zoek gegaan naar een oplossing om hier iets te doen. Met name met dit laatste probleem denken wij een oplossing te hebben gevonden waarmee we nu onderwijs Nederland op zijn kop willen zetten”, zegt Plas.

Politiek uitdagen

“Wij pionieren, en gaan voor een oplossing om dit probleem aan te pakken.” Ze geeft toe: andere bedrijven proberen dit wellicht ook, “maar niet in het korte tijdsbestek waarin wij leveren. In Rotterdam scholen we nu tien studenten met een hbo-diploma om voor leraar basisonderwijs. Het spectaculaire aan dit verhaal is dat we dit in onze pilot in tien maanden proberen te doen in plaats van vier jaar. Tevens bieden wij baangaranties voor onze studenten. Ook dagen we de politiek uit, die die op dit moment nagenoeg geen acties onderneemt om iets te doen aan het lerarentekort.” Bovendien ontwikkelen Plas en Voskuil programma’s voor onderwijsassistenten.

 

Challenger50 van 2017

Ruben Walker, Judith Walker, African Clean Energy
Rollor
Richard Rensen,  Zolemba
Mark Lange, Ace & Tate
Giels Brouwer, SciSports
Jørgen van Rijn, Afval Loont
Nina Pierson, Jop van de Graaf, Ida de Haart, SLA
Niek Karsmakers, Jesse van der Meulen, Aimforthemoon
Patrick van der Mijl, Erwin van der Vlist, Speakap
Stella Fietsen
Hans Cobben, Bluebee
Thijs Winkels, Brownies & Downies
Heliox
Boyan Slat, The Ocean Cleanup
Daan Reijnders, instant Magazine
zebra
Jurriaan Ruys, Land Life Company
Martijn Elserman, Erik de Bruijn, Ultimaker
Nerdalize
United Wardrobe, Sjuul Berden, Thijs Verheul, Thijs Slijkhuis
Steven Schuurman
Hugo en Paul van Virtuagym
Bernard Schreiner, Ramon Keijsers, Paazl
Zens
Bastiaan Hagenouw, Fietsenwinkel.nl
Marjolein Helder, Plant-e
 Niels Duijvestijn, Zoef.com
Daniel de Boer, ProQR
Matthijs Olieman, Sven Pluut, ZonnepanelenDelen
Siete Hamminga, Robin Radar Systems