Elastic

Wat: Software voor search en analytics
Wie: Steven Schuurman, Shay Banon, Uri Boness en Simon Willnauer
Daagt uit: Amazon en de rest
Sinds: 2012
Omzet: niet openbaar
Medewerkers: 600

Alibaba, Wikipedia, Facebook, Nasa, Walmart: de hele wereld zoekt en analyseert data met Elastic, dat zijn product Elasticsearch open source en in een commerciële vorm aanbiedt. In dertig landen heeft het 600 werknemers, de open source community die meebouwt aan de software telt circa 85.000 koppen. Het is dan ook nauwelijks voorstelbaar dat Steven Schuurman en zijn drie mede-oprichters pas in 2012 besloten vanuit Amsterdam met hun startup search en analytics een flinke sprong voorwaarts te laten maken via een nieuwe generatie software.

Snel opgepikt

Die werd enorm snel opgepikt door de markt. We verzamelen en verstouwen namelijk steeds meer data en alleen als we erin slagen die goed en snel te analyseren kunnen we klanten beter bedienen, verspilling tegengaan en pakweg sneller medicijnen ontwikkelen tegen nare ziektes. Onderweg naar die droom verzuipen we in de terabytes en petabytes en lopen computers vast, op zoek naar waardevolle verbanden in de databrij. De software van Elastic beheerst de trucs die nodig zijn om gestructureerde en ongestructureerde data zo snel te doorzoeken, dat dat realtime mogelijk is. Daarbij levert het ook gebruiksvriendelijk gereedschap voor de analyse die van marketingalfa's number crunchers maakt en kan het - betalende - gebruikers ook beloven dat alle gegevens veilig worden versleuteld waar regelgevers dat eisen.

100 miljoen funding

De eerste jaren was Schuurman - in 2015 won hij nog een LOEY award als online ondernemer van het jaar - de ceo van Elastic, inmiddels laat hij die rol over aan mede-oprichter Shay Bannon, het technische brein achter het on-Nederlandse groeiwonder. Welke andere Nederlandse startup heeft 100 miljoen dollar aan funding opgehaald bij topnamen als Benchmark Capital en Index Ventures? Zo heel Nederlands is Elastic overigens ook niet meer: in Amsterdam werken nog flink wat mensen aan de ontwikkeling van de producten, maar het tweede hoofdkantoor staat inmiddels in Mountain View.

 

Challenger50 van 2017

Ruben Walker, Judith Walker, African Clean Energy
Rollor
Richard Rensen,  Zolemba
Mark Lange, Ace & Tate
Giels Brouwer, SciSports
Jørgen van Rijn, Afval Loont
Nina Pierson, Jop van de Graaf, Ida de Haart, SLA
Niek Karsmakers, Jesse van der Meulen, Aimforthemoon
Patrick van der Mijl, Erwin van der Vlist, Speakap
Stella Fietsen
Hans Cobben, Bluebee
Thijs Winkels, Brownies & Downies
Heliox
Boyan Slat, The Ocean Cleanup
Daan Reijnders, instant Magazine
zebra
Jurriaan Ruys, Land Life Company
Martijn Elserman, Erik de Bruijn, Ultimaker
Nerdalize
United Wardrobe, Sjuul Berden, Thijs Verheul, Thijs Slijkhuis
Steven Schuurman
Hugo en Paul van Virtuagym
Bernard Schreiner, Ramon Keijsers, Paazl
Zens
Bastiaan Hagenouw, Fietsenwinkel.nl
Marjolein Helder, Plant-e
 Niels Duijvestijn, Zoef.com
Daniel de Boer, ProQR
Matthijs Olieman, Sven Pluut, ZonnepanelenDelen
Siete Hamminga, Robin Radar Systems