Good Shepherd Entertainment

Wat: Gamemakers koppelen aan investeerders
Wie: Paul Hanraets
Daagt uit: Investeerders (vooral uit de EU)
Sinds: 2012 (aanvankelijk als Gambitious)
Omzet: 4 ton
Medewerkers: 11

Indie games zijn “de art house-films van de game-industrie”, stelde Paul Hanraets eerder dit jaar tegen Sprout. Maar het probleem met kunst is: vind er maar eens financiering voor. Investeerders staan lang niet altijd te springen om geld te stoppen in kunstzinnige projecten.

Game-industrie

Wel nu, in dat gat in de financieringsmarkt springt de 41-jarige Hanraets. Met zijn game-uitgeverij Good Shepherd Entertainment daagt hij particuliere investeerders uit om kapitaal te steken in de game-industrie. Het bedrijf vormt de schakel tussen ontwikkelaars van computerspellen en investeerders. Het minimale investeringsbedrag bedraagt 2200 euro, voor dat bedrag deelt een investeerder voor vijf jaar mee in de royalty’s. Een geldschieter investeert gemiddeld 20.000 euro in één titel.

Uitgeverij

Aanvankelijk begon Hanraets zijn bedrijf als crowdfundplatform onder de naam Gambitious, maar de gamemakers vroegen om meer dan kapitaal alleen. Zijn businessmodel zette hij daarom uiteindelijk om in een uitgevers- en fondsbedrijf voor games. Hanraets werkt nu samen met een groep van 150 actieve investeerders, die gezamenlijk al 3 miljoen euro hebben ingelegd voor gamemakers. Vijftien gametitels zagen inmiddels het licht dankzij Good Sheperd, en wij concluderen voorzichtig: Hanraets is hard op weg de Kees de Koning van de Nederlandse gamescene te worden.

3,5 miljoen

Dat merkte dit jaar ook het Amerikaanse Advance op, de uitgever van papieren titels als Vogue, Vanity Fair en The New Yorker. Dat stak 2,5 miljoen dollar in het bedrijf van Hanraets. Hanraets heeft het ceo-stokje in ruil wel door moeten geven aan de Amerikaan Brian Grigsby, maar krijgt daar iets moois voor terug: een internationale scope. De zoektocht naar grotere, buitenlandse investeerders is begonnen en hoe ging dat cliché ook alweer? Juist, ja: the sky is the limit.

Challenger50 van 2017

Bernard Schreiner, Ramon Keijsers, Paazl
Zens
Bastiaan Hagenouw, Fietsenwinkel.nl
Marjolein Helder, Plant-e
 Niels Duijvestijn, Zoef.com
Daniel de Boer, ProQR
Matthijs Olieman, Sven Pluut, ZonnepanelenDelen
Siete Hamminga, Robin Radar Systems
Ruben Walker, Judith Walker, African Clean Energy
Rollor
Richard Rensen,  Zolemba
Mark Lange, Ace & Tate
Giels Brouwer, SciSports
Jørgen van Rijn, Afval Loont
Nina Pierson, Jop van de Graaf, Ida de Haart, SLA
Niek Karsmakers, Jesse van der Meulen, Aimforthemoon
Patrick van der Mijl, Erwin van der Vlist, Speakap
Stella Fietsen
Hans Cobben, Bluebee
Thijs Winkels, Brownies & Downies
Heliox
Boyan Slat, The Ocean Cleanup
Daan Reijnders, instant Magazine
zebra
Jurriaan Ruys, Land Life Company
Martijn Elserman, Erik de Bruijn, Ultimaker
Nerdalize
United Wardrobe, Sjuul Berden, Thijs Verheul, Thijs Slijkhuis
Steven Schuurman
Hugo en Paul van Virtuagym