HackerOne

Wat: White hat hackerplatform
Wie: Michiel Prins, Jobert Abma, Alex Rice en Merijn Terheggen
Daagt uit: IT-beveiligingsindustrie
Sinds: 2012
Omzet: niet bekend
Medewerkers: 100

Hackers Michiel Prins en Jobert Abma werden vaak begroet met dreigende juridische taal van advocaten wanneer zij een bedrijf duidelijk wilde maken dat hun software erg kwetsbaar was. Dat maakte het duo duidelijk dat er een behoefte was aan een platform dat een veilige weg biedt aan ethische hackers om beveiligingslekken te melden en het makkelijk maakt voor bedrijven om gebruik te maken van een wereldwijde community van getalenteerde beveiligingsonderzoekers.

Hacking talent

En daarmee was HackerOne geboren. Prins: "Inmiddels is het legale hackerplatform een van de grootste hacking talent agencies met wereldwijd meer dan 140.000 geregistreerde ethische hackers, die inmiddels bij elkaar meer dan 21 miljoen dollar aan bounties (beloning voor opsporen beveiligingslek) hebben verdiend. HackerOne heeft meer dan 1.000 klanten, waaronder organisaties zoals de U.S. Department of Defense, General Motors, Uber, GitHub en Starbucks."

Informatie delen

HackerOne daagt vooral de traditionele beveligingsindustrie uit. "De security-industrie heeft altijd een focus gehad op het plaatsen van muren en obstakels, het buitenhouden van ongeautoriseerde mensen en het binnenshuis houden van gevoelige informatie", legt Prins uit. "Wij pakken de beveiliging op een geheel omgekeerde manier aan door een veilige omgeving te creëren waar informatie omtrent kwetsbaarheden gedeeld wordt tussen hackers wereldwijd en bedrijven die open staan om 'ethisch gehackt' te worden."

74 miljoen venture capital

Over aandacht van venture capitalists heeft het Nederlands/Amerikaanse platform niet te klagen. HackerOne heeft in totaal 74 miljoen dollar aan investeringsgeld opgehaald in drie verschillende investeringsrondes. Met het groeigeld moet vooral het aantal aangesloten ethische hackers groeien. "Wij hebben ons als doel gesteld om voor het einde van 2020 meer dan 100 miljoen dollar te hebben uitbetaald aan onze community", aldus Prins. "We verwachten dan meer dan 1 miljoen geregistreerde hackers te hebben en onze klanten geholpen te hebben met het identificeren en oplossen van meer dan 200.000 software-kwetsbaarheden."

Challenger50 van 2017

Niek Karsmakers, Jesse van der Meulen, Aimforthemoon
Patrick van der Mijl, Erwin van der Vlist, Speakap
Stella Fietsen
Hans Cobben, Bluebee
Thijs Winkels, Brownies & Downies
Heliox
Boyan Slat, The Ocean Cleanup
Daan Reijnders, instant Magazine
zebra
Jurriaan Ruys, Land Life Company
Martijn Elserman, Erik de Bruijn, Ultimaker
Nerdalize
United Wardrobe, Sjuul Berden, Thijs Verheul, Thijs Slijkhuis
Steven Schuurman
Hugo en Paul van Virtuagym
Bernard Schreiner, Ramon Keijsers, Paazl
Zens
Bastiaan Hagenouw, Fietsenwinkel.nl
Marjolein Helder, Plant-e
 Niels Duijvestijn, Zoef.com
Daniel de Boer, ProQR
Matthijs Olieman, Sven Pluut, ZonnepanelenDelen
Siete Hamminga, Robin Radar Systems
Ruben Walker, Judith Walker, African Clean Energy
Rollor
Richard Rensen,  Zolemba
Mark Lange, Ace & Tate
Giels Brouwer, SciSports
Jørgen van Rijn, Afval Loont
Nina Pierson, Jop van de Graaf, Ida de Haart, SLA