Plant-e

Wat: elektriciteit uit planten
Wie: Marjolein Helder
Daagt uit: fossiele energiebedrijven
Sinds: 2009
Omzet (2016): 0,5 miljoen euro
Medewerkers: 7

Met een groeiende wereldbevolking en toenemende energievraag wordt het hoog tijd dat de energievoorziening serieus verduurzaamt, dacht Marjolein Helder acht jaar geleden. Uit de stal van Wageningen University & Research kwam Plant-e, een bedrijf dat zich richt op het opwekken van elektriciteit met planten. 

Elektronen stromen

Met planten? De techniek achter energieopwekkende planten is tamelijk ingewikkeld. Een plant maakt onder invloed van zonlicht organisch materiaal; fotosynthese heet dit proces. De plant gebruikt dit materiaal gedeeltelijk om te groeien, de rest scheidt hij uit via zijn wortels. Daar breken bacteriën het af, een proces waar elektronen bij vrijkomen. Helder: "Wij laten dat proces plaatsvinden bij een elektrode, waar de bacteriën hun eigen elektronen aan kunnen afgeven. Hier koppelen we een tweede elektrode aan, die we in een ander compartiment plaatsen. Zo gaan de elektronen stromen van de ene naar de andere kant en stromende elektronen zijn elektriciteit."

Omzet uit producten

Ondanks dat de technologie nog volop in ontwikkeling is, worden de vroege producten omarmd door de markt. De nu nog hoge kostprijs is daarbij geen belemmering, stelt Helder. "Plant-e heeft de afgelopen twee jaar volledig op eigen omzet op basis van deze vroege producten kunnen voortbestaan en een deel van het eigen onderzoek kunnen financieren. De producten voor consumenten en agrariërs worden wereldwijd verkocht."

Grootschalige toepassing

Plant-e is op dit moment bezig met een investeringsronde van drie miljoen euro. Dit moet ertoe leiden dat het onderzoek versneld kan worden waarmee grootschalige, commerciële toepassing van de gepatenteerde technologie mogelijk wordt in 2020. "We hebben een marktaandeel van 100 procent in de plantenstroom, maar een verwaarloosbaar percentage op de energiemarkt. Dit laatste is niet verwonderlijk gezien de grote omvang van de markt en het vroege stadium van ontwikkeling van de technologie, maar de ambitie is wel om marktaandeel af te snoepen van de fossiele energiebedrijven."

Challenger50 van 2017

Daan Reijnders, instant Magazine
zebra
Jurriaan Ruys, Land Life Company
Martijn Elserman, Erik de Bruijn, Ultimaker
Nerdalize
United Wardrobe, Sjuul Berden, Thijs Verheul, Thijs Slijkhuis
Steven Schuurman
Hugo en Paul van Virtuagym
Bernard Schreiner, Ramon Keijsers, Paazl
Zens
Bastiaan Hagenouw, Fietsenwinkel.nl
Marjolein Helder, Plant-e
 Niels Duijvestijn, Zoef.com
Daniel de Boer, ProQR
Matthijs Olieman, Sven Pluut, ZonnepanelenDelen
Siete Hamminga, Robin Radar Systems
Ruben Walker, Judith Walker, African Clean Energy
Rollor
Richard Rensen,  Zolemba
Mark Lange, Ace & Tate
Giels Brouwer, SciSports
Jørgen van Rijn, Afval Loont
Nina Pierson, Jop van de Graaf, Ida de Haart, SLA
Niek Karsmakers, Jesse van der Meulen, Aimforthemoon
Patrick van der Mijl, Erwin van der Vlist, Speakap
Stella Fietsen
Hans Cobben, Bluebee
Thijs Winkels, Brownies & Downies
Heliox
Boyan Slat, The Ocean Cleanup