Robin Radar Systems

Wat: radarinstallaties voor opsporen vogels en drones
Wie: Siete Hamminga
Daagt uit: grote defensiebedrijven
Sinds: 2010
Omzet (2016): 4,4 miljoen euro
Medewerkers: 22

Na jaren anderen helpen met het vermarkten van technologie, kon hij een uitvinding van TNO en ESA maar niet loslaten. Siete Hamminga deed een buy-out en gaat nu de wereld over met de vogelradardetectie van Robin Radar Systems (radar observation of bird intensity). Robin Radar Systems is werkzaam in twee markten: de luchtvaart en de windmolenindustrie. Bird strikes, zoals aanvaringen met vogels heten, vormen een groeiend probleem vanwege de toename in vliegverkeer en de aanbouw van windmolenparken.

Drones gevaar

Gekoppeld aan bestaande luchtverdedigingsradars kan de Robin-technologie vogels signaleren op een afstand van meer dan 100 kilometer. De nieuwste systemen geven ook individuele vogelbewegingen in 3D weer. Ondertussen brengen drones nieuwe mogelijkheden, maar ook nieuwe vormen van gevaar. "Zeker omdat bestaande militaire radars deze kleine drones niet goed zien, laat staan onderscheiden van vogels", aldus Hamminga. 

Mainport Innovation Fund

De systemen van Robin Radar gaan de hele wereld over; van het (indirect) beveiligen van president Barack Obama tot en met de G10. De omzet groeide vorig jaar met maar liefst 340 procent naar ruim vier miljoen euro en ook de financiers staan in de rij. Hamminga, ook wel de 'Elon Musk van de radarindustrie' genoemd, wist vier miljoen euro op te halen bij het Mainport Innovation Fund (KLM/Schiphol/TU Delft) en Inkef Capital, plus nog eens anderhalf miljoen euro Innovatiekrediet vanuit het RVO.

Wereldwijd uitrollen

De groeiambitie van Robin Radar is voornamelijk gericht op geografische expansie via indirecte sales.Hamminga: "Wij focussen ons op het leveren van de beste detectieradar aan 'Robin Certified Resellers', die het integreren en aanbieden aan de eindklant. Zo kunnen wij wereldwijd uitrollen zonder megagroot te worden. Onderdeel van die opschaling is het opzetten van kwaliteitssystemen en de recente opening van een nieuwe productiehal."

Challenger50 van 2017

Jørgen van Rijn, Afval Loont
Nina Pierson, Jop van de Graaf, Ida de Haart, SLA
Niek Karsmakers, Jesse van der Meulen, Aimforthemoon
Patrick van der Mijl, Erwin van der Vlist, Speakap
Stella Fietsen
Hans Cobben, Bluebee
Thijs Winkels, Brownies & Downies
Heliox
Boyan Slat, The Ocean Cleanup
Daan Reijnders, instant Magazine
zebra
Jurriaan Ruys, Land Life Company
Martijn Elserman, Erik de Bruijn, Ultimaker
Nerdalize
United Wardrobe, Sjuul Berden, Thijs Verheul, Thijs Slijkhuis
Steven Schuurman
Hugo en Paul van Virtuagym
Bernard Schreiner, Ramon Keijsers, Paazl
Zens
Bastiaan Hagenouw, Fietsenwinkel.nl
Marjolein Helder, Plant-e
 Niels Duijvestijn, Zoef.com
Daniel de Boer, ProQR
Matthijs Olieman, Sven Pluut, ZonnepanelenDelen
Siete Hamminga, Robin Radar Systems
Ruben Walker, Judith Walker, African Clean Energy
Rollor
Richard Rensen,  Zolemba
Mark Lange, Ace & Tate
Giels Brouwer, SciSports