SciSports

Wat: Data analytics voor de voetballerij
Wie: Giels Brouwer en Anatoliy Babic
Daagt uit: de voetbalwereld
Sinds: 2013
Omzet (2016): miljoen euro
Medewerkers: 45

Toen Giels Brouwer in 2012 Technische Bedrijfskunde studeerde in Enschede hoorde hij tijdens een college hoe Nasa astronautenteams samenstelt: op basis van een grondige analyse van hun kwaliteiten. "Toen ik dat verhaal hoorde, dacht ik: wat nou als dit model toepasbaar zou zijn op voetbal? Er zijn raakvlakken: het gaat niet om de kracht van de ‘losse’ astronauten, er zijn bepaalde richtlijnen waaraan een astronaut moet voldoen om een goede teamspeler te zijn. Vertaald naar voetbal: wil je een opbouwende verdediger én een sloper in je defensie, dan kun je kijken op welke manier twee spelers met die specifieke capaciteiten elkaar zouden kunnen versterken." 

Football Manager

Samen met Anatoliy Babic bouwde Brouwer in 2013 met SciSports een systeem dat de kwaliteiten van voetballers inventariseert. "Het was eigenlijk het spel Football Manager nabouwen in het echt." SciSports heeft inmiddels bij zo’n veertig transfers een rol gespeeld, waaronder negen in het buitenland. Meer dan de helft van de Eredivisieclubs maakt gebruik van statistische informatie die Brouwer c.s. verzamelen, en ook clubs in Duitsland en Engeland hebben een abonnement op de data.

Realtime videoanalyse

De next step wordt BallJames: een systeem dat met 14 camera's een videoanalyse van elke wedstrijd maakt en al proefdraait in stadions in Nederland en Engeland. Met kunstmatige intelligentie en de nieuwste cameratechnologie moet straks een realtime analyse mogelijk worden. "Dan hebben we in feite Fifa nagebouwd. Veel bedrijven leveren data. SciSports levert 'Intelligence' als toegevoegde waarde, zodat de data kan worden geïnterpreteerd en clubs hun besluiten ermee kunnen onderbouwen. Er is behoefte aan innovatie in de voetballerij en de voetbalwereld steeds gelukkig steeds meer open voor het gebruik van data."

 

 

Challenger50 van 2017

Siete Hamminga, Robin Radar Systems
Ruben Walker, Judith Walker, African Clean Energy
Rollor
Richard Rensen,  Zolemba
Mark Lange, Ace & Tate
Giels Brouwer, SciSports
Jørgen van Rijn, Afval Loont
Nina Pierson, Jop van de Graaf, Ida de Haart, SLA
Niek Karsmakers, Jesse van der Meulen, Aimforthemoon
Patrick van der Mijl, Erwin van der Vlist, Speakap
Stella Fietsen
Hans Cobben, Bluebee
Thijs Winkels, Brownies & Downies
Heliox
Boyan Slat, The Ocean Cleanup
Daan Reijnders, instant Magazine
zebra
Jurriaan Ruys, Land Life Company
Martijn Elserman, Erik de Bruijn, Ultimaker
Nerdalize
United Wardrobe, Sjuul Berden, Thijs Verheul, Thijs Slijkhuis
Steven Schuurman
Hugo en Paul van Virtuagym
Bernard Schreiner, Ramon Keijsers, Paazl
Zens
Bastiaan Hagenouw, Fietsenwinkel.nl
Marjolein Helder, Plant-e
 Niels Duijvestijn, Zoef.com
Daniel de Boer, ProQR
Matthijs Olieman, Sven Pluut, ZonnepanelenDelen