Elestor

Wat: energieopslag
Wie: Wiebrand Kout, Guido Dalessi (CEO)
Sinds: 2014 
Omzet: 500.000 euro (2018)
Werknemers: 18
Daagt uit: conventionele energieopslag 
Website: Elestor.nl

Mooi, al die energie uit zon en wind, maar waar laat je al die stroom als er even geen behoefte aan is? In een flow-batterij, is het antwoord van Elestor. Het bedrijf uit Arnhem is vooralsnog de enige Europese aanbieder van deze technologie, waarbij energie wordt opgeslagen in vloeistoffen (waterstof en broom) die worden gescheiden door een membraan. 

Die techniek zorgt voor lagere opslagkosten per kilowattuur dan gangbare batterijen. Die lage kosten zijn cruciaal om van energieopslag een winstgevend businessmodel te kunnen maken, zegt CEO Guido Dalessi. “In plaats van de kostenpost die het nu vrijwel altijd is. Pas dán wordt investeren in elektriciteitsopslag aantrekkelijk, worden er veel batterijen geplaatst, en juist daarmee wordt de energietransitie een flinke boost gegeven. Zonder goedkope opslag zal de energietransitie tot stilstand komen.”

Grootschalig

Voor de duidelijkheid: deze batterijen - ter grootte van een container - zijn bedoeld voor industriële, grotere projecten. Niet voor een enkele woning, maar wel voor een hele wijk. Ook voor elektrische auto's zijn klotsende flow-batterijen niet weggelegd. (De (lithium)batterijen in auto’s zijn op hun beurt te duur voor de toepassingen waar Elestor zich op richt).

Een ander voordeel van flow-batterijen is dat de opslagcapaciteit nauwelijks verslechtert, en dat er praktisch geen energie weglekt wanneer hij niet wordt gebruikt. De techniek werd al in de jaren 60 uitgedokterd door ruimtevaartorganisatie NASA, maar kwam eigenlijk nooit het laboratorium uit, zegt Dalessi. Elestor brengt de techniek naar de markt met een ontwerp dat ook internationaal is gepatenteerd. Voorraden genoeg lijkt het, want de vloeistof komt grotendeels uit zeewater. 

Kees Koolen

Elestor haalde dit jaar een investering van “meerdere miljoenen” op bij Koolen Industries, het cleantech-imperium van voormalig Booking.com-ceo Kees Koolen (foto midden). De cleantech-investeerder noemt de opslagkosten voor Elestor “indrukwekkend laag”. Ook kreeg het bedrijf uit Arnhem in deze investeringsronde een onbekend bedrag van een van de bestaande aandeelhouders, InnoEnergy, een accelerator voor duurzame energie. 

Na een aantal pilotprojecten, onder meer op een gemeentewerf met veel zonnepanelen in Emmeloord, twee locaties in Duitsland en een op een eiland voor de kust van Noorwegen, wil Elestor over ongeveer een jaar de eerste commerciële batterijen plaatsen. Met het groeikapitaal wordt het team opgeschaald van 18 naar 30 medewerkers. Kapitaal is ook nodig voor het bouwen van een fabriek voor de grootschalige productie van flow-batterijen. Daarvoor moet de assemblage van de zogeheten cell stacks – het hart van het systeem - zoveel mogelijk geautomatiseerd worden.

Challenger50 2019 partners

Challenger50 2019 partners

De Challenger50 van 2019 wordt mede-mogelijk gemaakt door:

De Sprout Challenger50 2019 wordt mede mogelijk gemaakt door EY, DeGiro en Snap inc.

Challenger50 van 2019

Jonna Fassbender, Stylescript
Blanco, Dennis Overbeeke, Joost Walgemoed, Bernadette Wijnings
Thijs van der Heide, Rumag
Rina Joosten-Rabou, Seedlink
Channable
Lars Evers, Noel Wilson, Jellow
Lotte Leufkens, CloudCuddle
Jorrit van Wijk, Sven Braam, Bram de Bruin, Sneleentaxi
Elestor
Edwin Blom, Bart van de Kooijk, Olivier van Oord, Minibrew
Quinten Selhorst, Maarten Poot, Felyx
Peter Post, Mosa Meat
Jeroen Koopman, NewBe
Sjoerd Wennekes, Hester le Riche, Mathijs Konings (Active Cues)