Lone Rooftop

Wat: PropTech voor smart buildings
Wie: Marcel Lamers (32)
Sinds: 2014
Omzet: niet openbaar
Werknemers: 25
Daagt uit: Energie- en ruimteverspillers
Website: lonerooftop.com

Ooit leek Marcel Lamers voorbestemd voor de autobranche, maar die liefde luwde wat, en hij werd marketeer. Ook voor techbedrijven, en zo werd hij verliefd op technologie. Hij werkte een tijd bij Hyves als productmanager en begon in 2014 met twee mede-Hyvers Lone Rooftop, in IT die gebouwen ‘smart’ maakt.

Verborgen leegstand

Door allerlei systemen intelligent te maken wordt vastgoed efficiënter en duurzamer, is de gedachte. Lone Rooftop pakt dat op met PIE: Position Intelligence Engine.Met dit platform krijgen grote bedrijven historisch, realtime én voorspellend inzicht in het gebruik en de bezetting van hun kantoren. PIE ‘weet’ als het ware waar de gebruikers van een gebouw zich bevinden. Dankzij bestaande databronnen, maar het zet ook sensoren in die de bezettingsgraad in kaart brengen. “Daarmee sporen we verborgen leegstand op, halen we energiebesparing door verlichting en klimaatsystemen, terwijl we tegelijkertijd gebruikers van deze gebouwen helpen met het vinden van een vrije werkplek of vergaderruimte.”

Schoonmaak plannen

Ook handig: als je inzicht hebt in het gebruik, kun je ook de schoonmaak beter plannen. Lone Rooftop hangt verder schermen op, Wally’s, waarop de plekzoekende wordt geholpen aan een vrije stoel. “Als je erop let, zie je echt overal inefficiëntie in gebouwen. Juist dit geeft de motivatie om op zoek te gaan naar de business case erachter en het probleem middels technologie op te lossen. Zonder PropTech zal de wereld van vastgoed nooit kunnen verduurzamen.”

2,2 miljoen van Nimbus

Naast grote klanten als ABN Amro Bank, Philips en Royal HaskoningDHV in Nederland, werkt Lone Rooftop al voor een groeiend aantal internationale corporates die wereldwijd kantoren in gebruik hebben. In 2018 trok Lamers 2,2 miljoen euro aan van Nimbus. Met dat geld brengt Lone Rooftop het bedrijf naar de VS en bouwt het zijn cloudplatform verder uit. “We kunnen nu de rol van ons platform binnen de wereldwijde corporate real estate markt verstevigen. De Amerikaanse markt kent enorme vastgoedportfolio’s en de vraag naar ons product vanuit die regio neemt in hoog tempo toe.”

“De smart building IoT markt in Nederland is erg innovatief en vooruitstrevend, waardoor we voorlopen op andere landen. Vastgoed is een van de grootste kostenposten van elke corporate. Wat dat betreft hebben we bij alle de wereldwijde Fortune 2000-bedrijven al snel een business case.”

 

Challenger50 2019 partners

Challenger50 2019 partners

De Challenger50 van 2019 wordt mede-mogelijk gemaakt door:

De Sprout Challenger50 2019 wordt mede mogelijk gemaakt door EY, DeGiro en Snap inc.

Challenger50 van 2019

Jonna Fassbender, Stylescript
Blanco, Dennis Overbeeke, Joost Walgemoed, Bernadette Wijnings
Thijs van der Heide, Rumag
Rina Joosten-Rabou, Seedlink
Channable
Lars Evers, Noel Wilson, Jellow
Lotte Leufkens, CloudCuddle
Jorrit van Wijk, Sven Braam, Bram de Bruin, Sneleentaxi
Elestor
Edwin Blom, Bart van de Kooijk, Olivier van Oord, Minibrew
Quinten Selhorst, Maarten Poot, Felyx
Peter Post, Mosa Meat
Jeroen Koopman, NewBe
Sjoerd Wennekes, Hester le Riche, Mathijs Konings (Active Cues)