VanChefs

Emma Veerhuis (24) en Lisanne Buik (26)

Wat: Marktplaats voor chefs
Sinds: mei 2013
Omzet 2013: niet openbaar
Medewerkers: 2
Waar: Amsterdam
Website: Vanchefs.com

foto Jeroen Bruggenwirth

Waarom ben je een eigen bedrijf gestart?

'Na de universiteit begonnen we vól enthousiasme als trainee bij grote bedrijven (Ahold en KLM). Daar ervoeren we hoe schaalvergroting ten koste kan gaan van de kwaliteit van en het verhaal achter eten.'

'We besloten daarom de mensen achter ons eten weer centraal te stellen en een platform op te richten om de verhalen van gepassioneerde chefs bij het brede publiek bekend te maken. Dat dit samengaat met héél veel met koken en eten bezig te zijn komt ons goed uit; want wij zijn wat je noemt opperfoodies.'

Wat maakt jouw bedrijf anders dan de rest van de branche?

'De cateringbranche is een conservatieve, logge branche, met spelers die al decennialang bepalen wat er op feestjes door het hele land wordt gegeten: saaaai. Door kleinschalig opererende chefs, cateraars en foodtrucks goed te organiseren en te vermarkten, kan VanChefs concurreren met de oude garde en op verrassende wijze catering weer 'cool' maken.'

De cateringbranche is een conservatieve, logge branche

'Zo maken we niet alleen bedrijven blij met coole catering op events, maar ook de consument, die niet meer de deur uit hoeft en thuis restaurantje kan spelen door onze chefs in te huren.'

Wat merk je van je leeftijd bij het ondernemen?

'Het helpt enorm. Dat we ook nog vrouw zijn in de mannenwereld van de (technologie)startups, helpt ons nog meer. We worden ook wel de 'knuffelstartup' genoemd.'

'Toch werkt het niet altijd mee: als je tegenover een conservatieve, mannelijke investeerder zit moet je als jonge vrouw toch nog net even drie keer extra goed in je cijfers en feiten zitten dan een man. Maar daar lopen we niet van weg, we kicken er juist wel op als we zo'n kritische investeerder dan toch kunnen overtuigen.'

Wat heb je ervoor nodig om jouw ambities te vervullen?

'Netwerk, netwerk, en netwerk. Je hebt op jonge leeftijd nooit de kennis en kunde in huis om succesvol te worden, daar moet en zal je andere mensen bij nodig hebben. Toen het idee van VanChefs in maart 2013 uit meer dan 400 aanmeldingen wereldwijd werd geselecteerd voor het programma Rockstart kreeg onze ondernemerscarrière een enorme boost.'

'We hadden opeens toegang tot een waanzinnig netwerk van succesvolle ondernemers, investeerders en specialisten. Samen met een flinke portie doorzettingsvermogen heb je dan toch wel de ideale cocktail van succesvoorwaarden.'